Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

GDJE IĆI, ŠTA VIDJETI Nacionalna geografija svrstala Mostar u TOP turističke destinacije svijeta

Regioni
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Mostar se ponovo našao na listi top turističkih destinacija, i to ponovo na stranicama uglednog magazina Nacionalna geografija.

Prošle godine magazin Nacionalna geografija objavio je listu 25 evropskih gradova ikona za koje svojim čitaocima poručuju da ih moraju obavezno posjetiti. Na listi se i tada našao Mostar, koji je rangiran na 18. mjestu popularne Nacionalne geografije.

Ovaj put predložili su svojim čitaocima listu “Najboljih putovanja u 2020. Godini” rasporedivši destinacije u više kategorija, kulturne, posjete gradovima, putovanja prirodom, te najbolje među avanturističkim destinacijama širom svijeta.

Mostar je svrstan je u kategoriji top gradova zajedno s italijanskom Parmom, Telčom u Češkoj, Filadelfijom u SAD, te Pueblom u Meksiku.

– Best Trips naša je godišnja lista gdje ići, šta znati i kako vidjeti svijet u nadolazećoj godini. Kako bismo sastavili listu, radili smo s urednicima Nacionalne Geografije širom svijeta, kao i s fotografima, piscima, istraživačima i strastvenim ljubiteljima putovanja – rekao je Džordž Ston, izvršni urednik sekcije za putovanja ovog magazina.

Nacionalna Geografija navodi da je Mostar dom čuvenom Starom mostu.

– Djelimično uništen tokom bosanskog rata istorijom bogati Mostar još uvijek nosi rane iz prošlosti. Brojne zgrade u Starom gradu, razvijenom kao osmansko pogranično mjesto u 15. vijeku, obnovljene su ili ponovo izgrađene u 25 godina otkako je Dejtonski mirovni sporazum uspostavio relativni mir na zapadnom Balkanu. Protumarajte naokolo i proći ćete pored tek obnovljenih apartmana uz zgrade s rupama od metaka. Lokalni i međunarodni umjetnici redovno ukrašavaju napuštene građevine slikovitim muralima. Mostarska najupečatljivija slika mira je Stari most iz 16. vijeka, obnovljen 2004. Godine – stoji u pratećem tekstu o Mostaru na portalu Nacionalna geografija.

(Klix)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO