Politika

"Gdje su jaja, paradajz i barikade" Borenović komentarisao dolazak Šmita u Banjaluku i poručio da Dodiku možda nedostaje savjetnik za oblast turizma

Prije samo deset dana Milorad Dodik je izjavio da će Kristijan Šmit biti uhapšen i deportovan ako dođe u Republiku Srpsku. I šta se desilo? Šmit je lagano došao u Banjaluku, bez problema, a od hapšenja i deportovanja nije bilo ništa.

"Gdje su jaja, paradajz i barikade" Borenović komentarisao dolazak Šmita u Banjaluku i poručio da Dodiku možda nedostaje savjetnik za oblast turizma
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Poručio je ovo predsjednik PDP, Branislav Borenović reagujući na vijest da se Kristijan Šmit, kojeg institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, sastao danas u Banjaluci sa biskupom Franjom Komaricom.

Borenović kaže da je Dodik još jednom potvrdio da ako neko hoće da otkrije istinu, ona se uvijek nalazi suprotno od onoga što on kaže.

– Po fotografijama se da zaključiti da ga niko nije ni gađao jajima ili paradajzom, nije primjećena razularena masa koja kidiše na njemačkog turistu, a nema ni informacija da su postavljene barikade koje bi mu onemogućile ulazak u Srpsku. Smijurija koju su prethodnih dana pravili Dodik i Šmit danas je dobila novu, višu dimenziju – rekao je Borenović.

Pročitajte još

On kaže da je bilo za očekivati da Šmit dođe u Republiku Srpsku bez ikakvih problema.

– Prvo, diplomatsku legitimaciju pri dolasku u BiH mu je izdala SNSD-ova vlast i hapšenje diplomate, kojeg je vlast zemlje prijema priznala kao takvog, bi izazvalo niz drugih problema. Drugo, nakon što je Šmit obavio posao za režim lažnim tvrdnjama da su lideri opozicije tražili da smijeni Dodika, logično je da mu ovaj uzvrati uslugu – istakao je Borenović.

On kaže da ga ne bi iznenadilo da se i sam Dodik sastane sa Šmitom u ulozi visokog predstavnika, “jer je poznato da decenijama s njima održava najbliže veze”.

– Na kraju, Šmit ne mora ni da brine za budućnost, jer čak i da sutra ostane bez posla u OHR, uvijek može postati savjetnik u Dodikovom kabinetu, kao što je to svojevremeno postao Grejm Dej, zamjenik Pedija Ešdauna i glavni egzekutor srpskih funkcionera. Vidjećemo, možda lažnom predsjedniku nedostaje baš savjetnik za oblast turizma – zaključio je Borenović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu