Politika

GLASANJE ZA 50 SEKUNDI I PODMIĆIVANJE POSMATRAČA Ovo su argumenti CIK da poništi izbore u Doboju i Srebrenici

Odluka CIK da poništi rezultate izbora u Doboju i Srebrenici postala je prvorazredno političko pitanje, pa je potpuno očekivano da u takvoj političkoj galami niko i ne govori o nalazima koji su komisiji poslužili za takvu odluku.

GLASANJE ZA 50 SEKUNDI I PODMIĆIVANJE POSMATRAČA Ovo su argumenti CIK da poništi izbore u Doboju i Srebrenici
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

A njihov spisak je predug. Na današnjoj sjednici CIK u Sarajevu taksativno je rečeno šta su istragom, u kojoj je učestvovao i vještak grafološke struke, utvrdili u Srebrenici i Doboju.

Kako je rečeno, na redovnim glasačkim mjestima u Srebrenici bilo je slučajeva dodavanja glasačkih listića iz jedne kabine u drugu, glasanje sa ličnom kartom kojoj je istekao rok trajanja, dopisivanje u izvod iz centralnog biračkog spsika od strane biračkih odbora…

CIK tvrdi da je otktila kako su tokom glasanja u kabinama pronađeni nepopunjeni glasački lističi. Dalje, na biračkim mjestima 07A2501 i 025A501, gdje su glasali birači u odsustvu, iz Živinica, zabilježeni su slučajevi glasanja jedne osobe više puta sa drugim identifikacionim dokumentom, pomoć pri glasanju od strane istih osoba više puta, glasanje osobe za nekog drugog, tako da je birač koji je došao kasnije shvatio da je u njegovo ime već neko glasao.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA
Sjednica CIK BiH

Grijeh lokalne izborne administracie navodno je i višak koverti na biračkim mjestima i prepravljanje obrazaca brojnog stanja. Na jednom biračkom mjestu bio pokušaj onemogućavanja ulaska akreditovanom posmatraču. Njemu je, prema izjavi, nuđen novac da ne prisustvuje na biralištu, a ako ipak uđe, da ne vidi nepravilnosti.

Dalje, po ulasku na glasačko mjesto u 6.55 časova u kutiji je već bio veliki broj glasačkih listića, iako glasanje nije bilo ni počelo.

Provjerom dokumenata kod IDDEEA utvrđeno je da je 50 birača glasalo bez validnih ličnih dokumenata BiH na 17 biračkih mjesta. Vještak je CIK dostavio mišljenje u kome je naveo da je utvrđeno krivotvorenje potpisa u izvodu iz centralnog biračkog spiska i to na 26 od 28 redovnih biračkih mjesta i na dva mjesta za glasanje u odsustvu. I to na način da je stavljen potpis u ime osoba koje nisu ni pristupile biračkom mjestu.

U više rubrika pronađen je potpuno identičan potpis, iako ne bi trebalo da se radi o istoj osobi.

CIK BiH je prikupila izjave svih 91 člana biračkih odbora iz Srebrenice. Ono što je zanimljivo da su svi poslali identičnu izjavu u kojoj negiraju bilo kakve nepravilnosti. Skoro sve izjave sadrže rečenicu da su sa birališta vratili samo jednu osobu kojoj je istekla lična karta. To je posebno zasmetalo članici CIK BiH Ireni Hadžiabdić koja u tome vidi dokaz malverzacija.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA
Srebrenica

Kada je riječ o uočenim nepravilnostima u Dobiju, one nisu tako detaljno danas opisane. Naime, članovi CIK su od sekretara zatražili da na sjednici ne ide u detalje, kao u Srebrenici, jer će navodno sve biti nakandno objavljeno.

Međutim, iz izjava članova CIK čulo se ono što smatraju nezakonitom u Doboju: netransparentan proces (posebno nedozvoljavanje posmatračima da se prije otvaranja biračkih mjesta uvjere da su kutije prazne i da su listići na broju), zatim nepoštovanje izbornih pravila u vrijeme korone, te nenormalno visok odziv glasača na pojedinim mjestima.

Pročitajte još

Članovi CIK su našli biralište na kome je do 11 časova glasalo 370 Dobojlija, što je bio rekord. Irena Hadžiabdić je izračunala da je na tom mjestu glasanje svakog glasača trajalo samo 50 sekundi, što smatra nemogućim jer je u tom periodu potrebno uraditi sljedeće: da uđete, da vas dezinfikuju, nađu u biračkom spisku, da naglas kažu ime birača, da se on potpiše, dobije dva glasačka listića, raširi listiće, glasa i izađe van.

Za kraj, i u Doboju su vještaci pronašli krivotvorenje potpisa i potpisivanje za druge.

Da li je sve zaista tako, odlučiće Apelaciono vijeće Suda BiH jer su i iz Dobija i iz Srebrenice već najavili da će se žaliti.

Prihvati notifikacije