Politika

GLIGORIĆ DIREKTOR, POSLANIK VIŠE ZA DEMOS Imenovanje prvog čovjeka "Željeznica" tiče se i Narodne skupštine RS

Izbor Slavka Gligorića iz DNS za prvog čovjeka „Željeznica Republike Srpske“ mogao bi u bliskoj budućnosti da znači poslanika više u Narodnoj skupštini RS za suparnički Demos, saznaje Srpskainfo.

GLIGORIĆ DIREKTOR, POSLANIK VIŠE ZA DEMOS Imenovanje prvog čovjeka "Željeznica" tiče se i Narodne skupštine RS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Gligorić je trenutno jedan od 8 poslanika DNS u parlamentu Srpske i nalazi se na samoj ivici sukoba interesa nakon što je imenovan za v.d. direktora Javog preduzeća „Željeznice“.

Izabrani predstavnici (gdje spadaju i poslanici), nosioci izvršnih funkcija i savjetnici ne mogu, u vrijeme dok vrše javnu funkciju i tri mjeseca nakon prestanka javne funkcije, biti članovi nadzornog odbora ili direktori javnih preduzeća – piše u članu Zakona o sukobu interesa koji govori o nespojivosti u odnosu na javna preduzeća.

Ista zabrana odnosi se i na članove porodice poslanika.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Međutim, Gligorića za sada na dvije funkcije drži to što nije imenovan za generalnog direktora, nego za vršioca dužnosti prvog čovjeka ŽRS. Barem tako je do sada zakon tumačila Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa, koja je odbacila inicijativu Transparensi internešenel BiH za uzvrđivanje sukoba interesa v.d. direktora „Elektrokrajine“ Banjaluka Dragana Čavića, koji je takođe poslanik.

Međutim, Gligorić ne može beskonačno da bude v.d. generalnog direktora, a njegov prethodnik Zoran Ilinčić na tom mjestu je bio dva puta po dva mjeseca. U slučaju da Gligorić zvanično bude imenovan za direktora, to bi značilo da mora da podnese ostavku u Narodnoj skupštini RS, jer bi se našao u očiglednom sukobu interesa.

Kako nalaže Izborni zakon BiH, u tom slučaju bi CIK poslanički mandat ponudila sljedećem s liste u izornoj jedinici odakle je Gligorić. Prema rezulatima opštih izbora iz oktobra 2018. godine, sljedeći poslije Gligorića po broju glasova je Veljko Jaćimović iz Doboja. Ali, kvaka je u tome da je u međuvremenu došlo do cijepanja DNS i formiranja nove političke partije Demos, čiji je predsjednik Nedeljko Čubrilović, a naši izvori tvrde da se Veljko Jaćimović priklonio – Demosu. U njegovoj biografiji piše da je rođen 1975. i da je diplomirani inženjer poljoprivrede.

Pročitajte još

Dakle, ukoliko bi došlo do navedenih promjena u NS RS, to bi značilo da bi Demos dobio petog poslanika, što bi za ovu partiju bilo izuzetno bitno, naročito ako bi, kako se priča, Čubrilović jedog dana dobio funkciju u Savjetu ministara BiH.

– Tada bi Demos, i bez Čubrilovića, imao četiri poslanika, što je neophodno da ova stranka zadrži Klub poslanika – tvrde sagovonici Srpskainfo.

U ovoj kombinaciji ni DNS možda ne bi bio oštećen, jer bi u slučaju da Čubrilović dobije funkciju u Sarajevu, poslanički mandat takođe bio ponuđen sljedećem s liste iz banjalučke izborne jedinice. U ovom slučaju to je Borivoj Obradović, koji je ostao vjeran DNS.

Podsjećamo, vršilac dužnosti generalnog direktora „Željeznica Republike Srpske“ Zoran Ilinčić razriješen je dužnosti, a na njegovo mjesto je imenovan Slavko Gligorić. Odluka je donesena na jučerašnjoj sednici Nadzornog odbora.