Svijet

GLOBALNA BORBA Evropske fabrike će proizvesti 3,6 milijardi doza 2022. godine

Očekuje se da fabrike za proizvodnju vakcina u EU sljedeće godine proizvedu 3,6 milijardi doza vakcine protiv kovida 19, od ukupnog globalnog učinka koji se procjenjuje na više od 20 milijardi, izjavila su dvojica visokorangiranih zvaničnika Unije.

GLOBALNA BORBA Evropske fabrike će proizvesti 3,6 milijardi doza 2022. godine
FOTO: NARENDRA SHRESTHA/EPA

Članice EU počele su sa davanjem buster doza nakon završetka primarne vakcinacije gotovo 70 odsto stanovništva, dok je u Africi imunizovano tek sedam odsto stanovnika, pokazao je izvještaj Unije.

– Proizvešćemo u Evropi mnogo više nego što je potrebno – rekao je jedan zvaničnik EU na brifgingu.

On je naglasio da davanje buster doza nije suprotno ciljevima globalne vakcinacije, jer EU proizvodi više nego što joj je potrebno.

Pročitajte još

– Fabrike u EU će da proizvedu 3,6 milijardi doza protiv kovida 19 u 2022. godini, što je više od oko tri milijarde ove godine. To je mnogo više nego što nam je potrebno da vakcinišemo populaciju i da se ponude buster doze – istakao je zvaničnik.

Rojters podsjeća da su “Fajzer” i “Biontek” do sada najveći proizvođači vakcina u Evropi.

Drugi proizvođači sa fabrikama u EU su “Astra Zeneka”, “Moderna” i “Džonson i Džonson”. “Novavaks” takođe posjeduje proizvodne kapacitete u EU i očekuje se da uskoro počne sa isporukom doza u Evropi.

Drugi zvaničnik je rekao da EU procjenjuje da će globalna proizvodnja vakcina protiv kovida 19 sljedeće godine preći 20 milijardi doza, pozivajući se na proširenje kapaciteta kineskih i ruskih kompanija koje proizvode tu vrstu lijekova.

Prihvati notifikacije