Politika

“GLUVI TELEFONI” PDP zatečen Stanivukovićevom odlukom da podrži miting “Srpska te zove”  

Unutrašnja previranja u PDP nastala zbog “simbioze” gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića s aktuelnom vlašću u Republici Srpskoj dodatno su “uzavrela” zbog Stanivukovićeve odluke da javno podrži miting “Srpska te zove”, koji će u četvrtak biti održan u najvećem gradu Srpske.

“GLUVI TELEFONI” PDP zatečen Stanivukovićevom odlukom da podrži miting “Srpska te zove”  
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Iako su sve opozicione partije u Republici Srpskoj, manje-više, otvoreno najavile da neće podržati niti prisustvovati skupu koji su predstavnici vlasti najavili kao “veliki narodni miting” u cilju odbrane Srpske, aktuelni gradonačelnik Banjaluke i kandidat PDP za novi mandat na čelu tog grada, javno je podržao navedeni skup, poručujući da je “spreman i za dodatni angažman ukoliko bude pozvan od organizatora”.

– Ovo je patriotska dužnost i vjerujem da među nama postoji dovoljno razumnih glava da se odazovemo i siguran sam da ovo niko neće politizovati i da ćemo svi moći da se izdignemo iznad politike – rekao je Stanivuković.

“Lični stav”

U kratkoj telefonskoj izjavi za Srpskainfo, nakon što je Stanivuković, koji je i potpredsjednik PDP, javno pozvao na podršku mitingu koji organizuje vladajuća koalicija u Srpskoj, lider PDP Branislav Borenović poručio je da je to “njegov (Stanivukovićev) lični stav”.

S druge strane, mnogo otvorenije kritike odluke gradonačelnika Banjaluke da podrži miting koji, po ocjenama ostalih opozicionih političkih stranaka, predstavlja skup podrške aktuelnoj vlasti u Srpskoj, dali su pojedini visoki funkcioneri PDP koji su, inače, bili protiv toga da Stanivuković dobije šansu za novi gradonačelnički mandat.

Potpredsjednik PDP, Ljubiša Krunić, tako je za Srpskainfo izjavio da je on, kako kaže, na “poziv Srpske već bio tamo gdje je trebalo biti”.

Ljubiša Krunić PDP
FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

– To je po njemu (Drašku Stanivukoviću) patriotska dužnost. Po meni, nije – rekao je Krunić za Srpskainfo.

Dodaje da PDP na svojim stranačkim organima nije podržao skup “Srpska te zove” niti će, kako je istakao, tamo doći ostali visoki funkcioneri PDP.

Naravno da smo svim srcem za Republiku Srpsku, da smo je branili i da ćemo je braniti, ali ne na način kako je “brani” Milorad Dodik – kaže Krunić.

Još jedan potpredsjednik PDP, Milko Grmuša, koji takođe važi za žestokog kritičara “simbioze” gradonačelnika Banjaluke s aktuelnim vlastima u Srpskoj, za naš portal ističe da se uvijek trudio, kad je narodu nešto bilo potrebno, da “bude pri ruci i da, ako treba, svakog dana bude tu”.

– Međutim, kada se jednog dana nešto poziva, da bi se emitovala slika, onda je nemoguće izbjeći politički kontekst. Kada smo u političkom kontekstu, onda smatram da to nije dobro jer na ovim prostorima to što je jednodnevno političko isključivo se veže za manipulaciju, a to je ono što nam u ovom trenutku najmanje treba – kaže Grmuša za Srpskainfo.

Pročitajte još

Na pitanje da prokomentariše tvrdnju gradonačelnika Banjaluke da je prisustvo na mitingu u četvrtak “patriotska dužnost”, Grmuša odgovara da je on “na vrijeme prilično jasno otvorio brojna ozbiljna politička pitanja u PDP”.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Dominantna politička struktura u stranci je nedavno zaključila da je sve u redu kada je riječ o našim politikama i vrijednostima, te da su one čvrste i stabilne. Ja to nisam razumio, međutim, ovo je sada pitanje za one koji su utvrdili kako je moguće da o najvažnijim političkim temama postoji tako različit i disonantan ton. To nije pitanje za mene, već za one koji su bili na istoj političkoj liniji prethodnih nedjelja i mjeseci – kaže Grmuša.

Raštimovani orkestar

Politički analitičar Nebojša Tojagić smatra da posljednja dešavanja oko predstojećeg mitinga vladajuće koalicije u Srpskoj, prije svega, govore o neusklađenosti razmišljanja čelnih ljudi PDP, ali i cjelokupne opozicije koja, prema njegovim riječima, djeluje kao raštimovani i dezorijentisani orkestar.

Nebojša Tojagić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Da nije lako biti gradonačelnik Banjaluke govori i ovaj događaj. Vjerujem da Stanivukoviću nije bilo lako pri donošenju odluke i vaganja šta je prioritet. Na prvi pogled to djeluje kao ishitrena odluka, ali kad se malo dublje razmisli vidi se da je izbor bio težak. Izbor Stanivukovića je bio ili da bude etiketiran kao negator genocida od strane federalnih medija i bošnjačke javnosti, ali i srpskih medija koji će njegov čin sigurno smatrati još jednim nedvosmislenim pokazataljem simbioze sa režimom. Vjerujem da će mnogi iz opozicije upirati prstom i govoriti da je on kandidat SNSD za gradonačelnika. S druge strane, da nije najavio dolazak na skup Stanivuković bi bio etiketiran kao neko ko je nacionalni izdajnik Srbije i Srpske, neko ko nema ni minimum nacionalnog identiteta i ponosa, te kao neko ko po mišljenje ide u kojekakve ambasade i neko ko je marioneta Zapada, Sarajeva i visokog predstavnika – kaže Tojagić za Srpskainfo.

SNSD je, dodaje on, organizacijom skupa doveo opoziciju u “mat poziciju” te je, kako tvrdi, svejedno koji će potez ona da povuče.

– U oba slučaja Stanivuković nekome ne valja, ali ovdje je u pitanju njegova lična odluka koja sigurno kod nekog izaziva lošu reakciju – smatra Tojagić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu