Regioni

GODIŠNJA UŠTEDA 150.000 KM Trebinje dobija novu rasvjetu

U Trebinju je u toku postavljanje nove ulične rasvjete u centru grada, a stare lampione zamijenili su novi fenjeri sa LED diodama.

GODIŠNJA UŠTEDA 150.000 KM Trebinje dobija novu rasvjetu
FOTO: D. ČOLOVIČ/RAS SRBIJA
Ušteda, a bolje osvjetljenje

Biće zamijenjeno više od 960 rasvjetnih tijela, a za ovaj projekat iz gradskog budžeta je izdvojeno 394.000 KM.

Umjesto dvije rasvjetne kugle na jednoj banderi, sada će se na njoj nalaziti jedan fenjer sa LED diodama, koji će, kako kažu nadležni, davati veće osvjetljenje od postojećih sijalica, a uz to će trošiti i do tri puta manje električne energije.

U gradskoj upravi kažu da se energetski neefikasna rasvjeta mijenja novom, a ušteda u potrošnji struje za javnu rasvjetu biće i do 80 odsto, a osvjetljenje će biti bolje nego do sada.

Grad Trebinje na godišnjem nivou snosi troškove javne rasvjete u visini od oko 750.000 KM. Očekujemo da ovu investiciju isplatimo već za tri godine, jer će se značajno smanjiti troškovi struje – uvjeravaju u gradskoj upravi i dodaju da je procijenjeno da će godišnje sa novom rasvjetom biti ušteđeno i do 150.000 KM.

Nova rasvjeta biće postavljena i u nekim gradskim naseljima, kao i na ulazu u Trebinje. U proteklu godinu i po dana u javnu rasvjetu na ulazima u grad uloženo je 300.000 KM.

Uz ovu investiciju grad finansira i projekat ugradnje nove rasvjete na prilazima Trebinju iz pravca Ljubinja i Mostara, te iz pravca Bileće.