Politika

GODIŠNJICA NAPADA NA KOLONU Đokić: Obilježavanje “odbrane grada” je nastavak ponižavanja srpskih žrtava u BiH

Iz Socijalističke partije je saopšteno da je pucanje na nenaoružane vojnike JNA koji su se mirno povlačili iz kasarne Tuzle 15. maja 1992. godine i slavljenje njihove smrti obilježavanjem nekakve "odbrane grada" još jedan znak ponižavanja srpskih žrtava u BiH.

GODIŠNJICA NAPADA NA KOLONU Đokić: Obilježavanje “odbrane grada” je nastavak ponižavanja srpskih žrtava u BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Lider SP-a Petar Đokić je rekao da treba zapamtiti taj strašni zločin na Brčanskoj malti, kada su ubijena 54 vojnika JNA i ranjena 44.

– Ovaj događaj bio je jedan od onih koji su raspalili rat u BiH. Žrtava Tuzlanske kolone se sjećamo sa velikom tugom i zato što dan njihovog stradanja obilježavamo samo na mjestu gdje je spomen-kosturnica u Bijeljini, bez mogućnosti da se, u miru i sa poštovanjem, poklonimo istinskim herojima na mjestu gdje su položili svoje živote – rekao je Đokić.

On kaže da se zločin kasnije nastavio progonom desetina hiljada Srba iz ove regije.

Pročitajte još

– Kao što nećemo dozvoliti da se žrtve zaborave, nećemo prestati ni da zahtijevamo pravdu za one koji su tada prekršili dogovor i zapucali na nedužne mladiće. Oni će morati da odgovaraju i mi se za to nikada nećemo prestati da borimo – poručio je Đokić.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu. Tada su ubijena 54 vojnika, a 44 su ranjena.

Napad na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne “Husinska buna”, izvršen je iz zasjede.

Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te “Zelenih beretki”.

Prihvati notifikacije