Društvo

Golić: Inspekcija da provjeri slučaj curenja ulja u "Incelu" i naloži otklanjanje nedostataka

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS nema ništa sa pitanjem curenja opasnog ulja piralen u kompleksu “Incel” u Banjaluci, već tu može da reaguje samo nadležna inspekcija, ističe resorni ministar u Vladi RS Srebrenka Golić.

Golić: Inspekcija da provjeri slučaj curenja ulja u "Incelu" i naloži otklanjanje nedostataka

Inspektorat treba da izvrši uvid, ode na lice mjesta i na kraju naloži relevantnim institucijama da otklone te nedostatke. To je mislim objekat bivše energane, koja je već desetak godina u stečaju, a  poslovna zona Incel, njen menadžment i upravljačka struktura treba da vode računa o objektima koji se ne koriste, da ti objekti moraju da ispunjavaju određene uslove – kaže Golićeva.

Na pitanje da li imamo razloga da se u ovom slučaju curenja opasnog ulja, o kojem je izvjestila Srpskainfo, brinemo za životnu sredinu i eventualno zdravlje stanovništva Banjaluke, ona ističe da “treba da se brinemo za zaštitu životne sredine u svakom segmentu”.

– Juče sam se vraćala iz Višegrada i vidjela šta ljudski faktor uradi na obalama rijeka i kroz šume, i to je strašno. Molim i medije da posvetite pažnju tome, jer sav otpad koji se odlaže na lokalitetu privatnog zemljišta, vlasnika je dužan i da ga otkloni. U drugim situacijama su nadležni “Putevi RS”, ali uvijek se mora tu naći počinilac. Ja uporno govorim o tome, ali javnost to ne sluša i zajedno svi ne vodimo dovoljno računa koliko bi trebalo kad je segment zaštite životne sredine u pitanju – ističe ministarka Golić.