Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

GORAN SELAK ZA SRPSKAINFO “U ovu borbu svi moramo da se uključimo”

Politika
Autor:

Foto: ustupljena fotografija

Socijalistička partija Srpske – SPS predstavila je set od 20 kratkoročnih ekonomskih mjera za prevazilaženje krize izazavane epidemijom virusa COVID-19, koje su upućene na razmatranje nadležnim republičkim institucijama.

Socijalisti su u prijedlogu mjera stavili akcenat na solidaran i strateški pristup ekonomskoj krizi, pomoć penzionerima i domaćim privrednicima koji treba da čine stub oporavka u periodu koji slijedi.

Tim povodom razgovarali smo sa predsjednikom SPS Goranom Selakom, koji je za Srpskainfo rekao da svako u okviru svojih mogućnosti treba da pomogne i da bude na raspolaganju institucijama Republike Srpske u vremenu koje je pred nama.

– Mi smo nedavno osnovali SPS upravo na idejama solidarnosti, zalaganja i ekonomskog razvoja Srpske. Počeli smo snažno sa radom prije nego što je došlo do krize sa epidemijom, povezali smo ljude širom RS i tu postoji jaka želja da se radi zajedno, da pokušamo dati maksimalan doprinos. Prvo smo spontano počeli sa humanitarnim akcijama, pomoći ugroženim porodicama i pojedincima i javnim kuhinjama, a zbog važećih mjera sve to dogovaramo telefonom i zaista se trudimo da svojim djelovanjem ne dovodimo u rizik ni naše ni bilo čije zdravlje. Uz sve što se dešava, taj osjećaj solidarnosti i želje velikog broja ljudi da se pomogne, je stvarno ohrabrujući – kaže Selak.

Predložili ste set ekonomskih mjera za saniranje posljedica krize koje su naišle na prilično pozitivne reakcije?

Imamo u SPS tim ekonomista i privrednika koji su već radili na ekonomskom programu SPS za Republiku Srpsku. Međutim desilo se da umjesto daljeg razvoja i mjera unapređenja privrede, moramo da razmišljamo o saniranju štete i krizi koju je uzrokovala epidemija. Inače se o toj temi mnogo razgovaralo, bilo je mnogo prijedloga i ideja a onda smo odlučili da to spojimo u konkretan set mjera i uputimo nadležnima.

Ne može se reći da su neke od tih mjera baš popularne?

Nije nam bio cilj da izađemo sa popularnim mjerama koje bi trebalo nekom da se svide. Tokom konsultacija imali smo prijedloga da se određene mjere „ublaže“, ali insistirali smo da se o ovim pitanjima pita struka, a ne odnosi sa javnošću. I važno nam je da su mjere realne, provodive i da služe svrsi, a ne da predlažemo meaglomanske i nerealne stvari koje RS u ovom trenutku ne može da realizuje.

Očekujete li da će mjere biti prihvaćene?

Vjerujem da u predloženim mjerama ima dosta materijala za razmišljanje i dosta tema koje treba uzeti u obzir, a trenutno trebamo uzeti u obzir da se situacija mijenja iz dana u dan i da nije ni malo lako odlučivati i praviti rezove. Naš cilj je da pomognemo i da budemo na raspolaganju, da predlažemo rješenja ali i da podržimo bolja rješenja i bolje ideje. Mi smo imali konsultacije sa širokim krugom privrednika i ekonomista, poslodavaca i zdravstvenih radnika i od svakog smo dobili ideje i sugestije za usavršavanje ovih mjera. Međutim uvijek može bolje i tom boljem treba da težimo zajedno kao društvo.

Mjere koje predlaže SPS

 1. Subvencije privrednim društvima i preduzetnicima
 2. Korekcije plata u javnom sektoru
 3. Izmirenje obaveza prema zdravstvenim radnicima
 4. Uvođenje solidarnog poreza
 5. Uvođenje diferenciranih stopa poreza na dohodak
 6. Uvođenje diferenciranih stopa PDV
 7. Odlaganje blokada od strane Poreske uprave
 8. Skraćenje roka plaćanja budžetskih institucija
 9. Aktiviranje sredstava IRB u iznosu od 150.000.000 KM
 10. Garancije Garantnog fonda u iznosu od 150.000.000 KM
 11. Investiranje PREF u privredu RS
 12. Ulaganje sredstava osiguravajućih društava
 13. Formiranje Fonda za razvoj Srpske
 14. Multilateralne kompenzacije sa UIO BiH
 15. Ograničenje marži
 16. Odobravanje rada nerizičnim djelatnostima
 17. Subvencije i otkup viškova u poljoprivredi
 18. Javne investicije
 19. Podsticaj za izvoz i direktna ulaganja
 20. Pomoć penzionerima(A.E.)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO