Svijet

GORI NOTR DAM Požar na krovu čuvene katedrale u Parizu (VIDEO, FOTO)

U katedrali Notr Dam u Parizu izbio je večeras požar, saopštila je vatrogasna služba.

GORI NOTR DAM Požar na krovu čuvene katedrale u Parizu (VIDEO, FOTO)
FOTO: SCREENSHOT YOUTUBE

Rojters prenosi pozivajući se na izjave svjedoka da se sa vrha katedrale vidi gust dim, a da je vatra zahvatila dva zvonika. Istovremeno, francuski “Mond” navodi da je požar izbio na tavanu, ali da se relativno brzo proširio, pa sada obuhvata veliku površninu krova.

Pojedini novinari koji se nalaze na licu mjesta navode da se vrh zdanja obrušio pod silinom plamenova.

https://twitter.com/luiznetorecife/status/1117849100156690434

Vatrogasna služba brzo se odazvala po pozivu, postavljeni su bezbjednosni parametri, a za medije je kratko prokomentarisano samo da je u toku akcija gašenja.

Portparol zdanja je predočio da je vatra prvi put primjećena oko 18.50 i da je objekat veoma brzo evakuisan nakon toga. Iako uzrok naizgled masivnog požara još nije jasan, pojedini zvaničnici su sugerisali da bi mogao da bude povezan sa radovima koji su bili u toku u zdanju, javlja “Bi-Bi-Si“.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron odložio je planirano obraćanje naciji “zbog strašnog požara u Notr-Damu”, prenosi “Skaj Njuz”.

Gradonačelnik Pariza, An Hidalg, nazvala je požar “užasnim” i apelovala ljudima koji se nalaze u blizini katedrale da poštuju sigurnosne parametre koje su uspostavile spasilačke ekipe.

Katedrala Nort Dam, čija je izgradnja počela 1163. godine, je najposjećenija znamenitost u Francuskoj koju u prosjeku dnevno posjeti oko 30.000 ljudi.

(BBC , RT , Le Monde , Daily mail , Le Parisien)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije