Politika

„Gorivo nabavljano po VEĆOJ CIJENI“ I opština Šamac od revizora dobila mišljenje sa rezervom

Opština Šamac još jedna je od brojnih opština u Srpskoj koja je ovih dana dobila mišljenje sa rezervom od Glavne službe za reviziju javnog sektora RS za provedenu finansijsku reviziju za prošlu godinu.

OPŠTINA ŠAMAC
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Prije nje, isto mišljenje od revizora su dobili grad Zvornik, te opštine Petrovo, Bratunac, Kotor Varoš, Istočni Mostar, Novo Goražde, Osmaci, Modriča, Višegrad, Bileća, Prnjavor, Srebrenica, Teslić, Gacko i Foča, dok izvještaji za ostale opštine i gradove još nisu objavljeni.

Revizori su i u Opštini Šamac najviše primjedbi imali po pitanju javnih nabavki, te angažovanja osoba po osnovu ugovoru o djelu.

U revizorskom izvještaju za Opštinu Šamac revizori navode da je u toku 2022. godine zaključila 15 ugovora o privremenim i povremenim poslovima sa pet osoba za obavljanje poslova koji su sistematizovani i predstavljaju poslove za koje se zaključuje ugovor o radu.

Riječ je o finansijsko-knjigovodstvenim poslovima te održavanju čistoće.

– Jedna osoba koja je imala angažman po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, nakon provedenog javnog konkursa, zasnovala je radni odnos na neodređeno vrijeme – ističe se u izvještaju revizora.

Dodaje se i da u Javnoj ustanovi Centar za socijalni rad Šamac utvrđeni koeficijenti za obračun plata nisu usklađeni sa koeficijentima propisanim Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u oblasti socijalne zaštite Republike Srpske.

TABLA OPŠTINA ŠAMAC
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Zamjerki ima i na javne nabavke.

U izvještaju se ističe da su planom javnih nabavki Opštinske uprave za 2022. godinu planirane nabavke ukupne vrijednosti 2,6 miliona maraka, bez PDV.

Najveći dio nabavki se odnosi na asfaltiranje puteva, izgradnju vodovodne mreže, sanacije objekata i usluga prevoza učenika srednjih škola.

Nabavke su provedene putem sedam otvorenih postupaka, 28 konkurentskih zahtjeva za dostavljanje ponuda, jednog pregovaračnog postupka bez objave obavještenja i 69 direktnih sporazuma.

Pročitajte još

– Dodjela ugovora u postupku nabavke goriva obavljena je na osnovu ponude koja nije prihvatljiva jer je vrijednost iste veća od procijenjene vrijednosti nabavke i maksimalno dozvoljene vrijednosti za vrstu postupka javne nabavke koji je proveden, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama – navodi se u izvještaju revizora.

Ističe se da nabavke usluga smještaja, stručnih usluga, usluga reprezentacije, te organizacije prijema i manifestacija nisu predviđene planom nabavki, niti su donesene posebne odluke o pokretanju postupaka nabavki.

– Za navedene nabavke, kao i nabavke stručnih usluga (35.306 KM), usluga održavanja (4.580 KM), organizacije manifestacija i prijema (5.280 KM) za koje su zaključeni ugovori o djelu nisu provedeni postupci nabavki, što nije u skladu sa istim zakonom – ističu u Glavnoj službi za reviziju javnog sektora RS.

Primjedbu su imali i na nabavke radnih odijela i potrošne opreme za potrebe Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Opštine (14.672 KM bez PDV), uslugu izrade projektne dokumentacije za izgradnju vodovodne mreže (12.000 KM) i uslugu štampanja (12.956 KM), navodeći da su provedene putem više postupaka direktnog sporazuma što nije u skladu sa Zakonom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu