Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Govedarica: Bilo kakvo ustavno preuređenje BiH u pogledu dodatne federalizacije neprihvatljivo

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Deklaracija koju je usvojio Hrvatski narodni sabor i u kojoj se traže izmjene Ustava BiH je neprihvatljiva, kaže u izjavi predsjednik SDS Vukota Govedarica.

– Ne mogu da se složim sa opservacijom koja definiše Republiku Srpsku kao jednu separatističku tvorevinu koja zagovara istupanje iz BiH, kako to deklaracija između ostalog govori i naprosto vam neko prišiva da ste vi ti koji pravite nestabilnost i nefunkcionalnost – izričit je Govedarica, prenosi BN TV.

S druge strane, dodaje on, zagovaranje neke nove administrativno – teritorijalne cjelovitosti je u potpunosti neprihvatljivo. Ističe da na tekovinama Dejtona BiH jedino ima šansu i da je bilo kakvo ustavno preuređenje u pogledu dodatne federalizacije neprihvatljivo.

– Prema tome, pokušaj da na dejtonskim temeljima izgradimo “briselsku nadgradnju” u ovom segmentu je nemoguće – kaže Govedarica.

Ipak, dodaje da ima dijelova deklaracije koji su prihvatljivi, a tiču se Izbornog zakona BiH, što se tiče konkretno odnosa između Bošnjaka i Hrvata kada je u pitanju legitimitet određenih izabranih predstavnika.

– To je pitanje koje treba rješavati Izbornim zakonom i mi ćemo uvijek pozdraviti dogovor između bošnjačke i hrvatske političke zajednice – poručuje Govedarica.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO