Sudbine

"GOVORILA SAM NE" Potresna ispovijest Danijele Štajnfeld

Glumica Danijela Štajnfeld je u beogradskom Višem tužilaštvu navela je da je glumac, opozicioni političar, bivši ministar i član Demokratske stranke Branislav Lečić misteriozni moćnik iz filmske industrije koji ju je silovao.

"GOVORILA SAM NE" Potresna ispovijest Danijele Štajnfeld
FOTO: ZORAN LONČAREVIĆ/RAS SRBIJA

Mene je silovao moj kolega i dragi prijatelj Branislav Lečić, u maju 2012. godine. Poslije četiri dana igrali smo predstavu. Bila sam u šoku. Htela sam odmah da zovem policiju, ali sam razmišljala šta će se desiti. Morate da razumete to stanje započinje svoju ispovest Danijela za “Insajder”.

Ja sam govorila ne neprestano, dok god sam mogla – dodaje ona, prenosi Blic.

– Kada se pojavio slučaj žrtava Miroslava Aleksića u javnosti, Branislav Lečić je smislio da bude veliki aktivista protiv seksualnih zločina. U momentu kada je on pozvao bivše učenike škole Mike Aleksića da uđu u njegovu glumačku školu, to je prelilo kap. Ja sam razumijela da to sada više nije pitanje šta će se sa mnom desiti u momentu kada progovorim, ovo je pitanje moje društvene odgovornosti – kaže Danijela Štajnfeld.

Glumica se otisnula put Amerike samo 40 dana nakon traumatičnog događaja kako bi pokušala da sve zaboravi. Ipak, kaže da je počela da ima psihičke probleme – svaka sitnica je počela da je podsjeća na nemili događaj, prestala je da spava, da jede. U jednom trenutku je pomišljala i na samoubistvo.

Ljekari su joj dijagnostifikovali postraumatski sindrom – jasan i mjerljiv dokaz da je traumu preživjela.

– Ja sam se liječila od posttraumatskog stresnog poremećaja jedno dvije godine. Ja u to vrijeme nisam mogla da funkcionišem normalno kao osoba, da se osjećam sigurno. Bila sam uglavnom zatvorena. Ako bi bio neko ko bi me podsjetio na njega u bilo kom smislu, meni bi počela teškoća sa disanjem i mogla sam da dobijem panične napade – priča Danijela u intervjuu za Insajder.

Podsetimo, Danijela je prvi put istinu o silovanju otkrila u dokumentarcu “Zaceli me”, a nakon toga priznala je i da je riječ o jednom moćniku iz domaće filmske industrije, ali je do sada njegov identitet bio nepoznat javnosti.

Danijela je istakla da je bila paralisana od straha nakon strašnog događaja

Štajnfeldova, domaćoj publici najpoznatija po ulozi Mariole u filmu “Ivkova slava”, prošle godine objasnila je i da ju je svojevremno strah paralisao, te da je zbog toga sve držala u tajnosti, kao i zbog bojazni za sigurnost porodice. Upravo je ovaj strašan događaj jedan od razloga zašto je glumica napustila Srbiju i riješila da karijeru i život nastavi u Americi.

Glumica je u januaru ove godine bila izložena pritiscima javnosti da otvoreno kaže o kome je riječ, kada je na Tviteru napisala da je o napadaču izvjestila Tužilaštvo još u novembru 2020. godine.

– Dala sam audio snimak priznanja mog silovatelja prije tri mjeseca javnom tužiocu i policiji. Dala sam iskaz i od njih ništa više nisam čula. Sada je na policiji i tužilaštvu. Njih molim vas pitajte, i zbog mene i zbog svih vas – napisala je tada Danijela.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu