Svijet

"Grad bi to učinio i da nema zakonsku obavezu" Zagreb mijenja imena 10 ulica nazvanih po osobama povezanih sa ustaškim režimom

U četvrtima Pešćenica-Žitnjak, Gornja Dubrava, Črnomerec i Trnje ide se u izmjenu imena ukupno 10 ulica koje su nazvane po osobama povezanim sa NDH, odlučio je Odbor za imenovanja trgova i ulica zagrebačke Gradske skupštine.

zagreb trg bana jelacica
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Radi se o promjeni imena ulica Vladimira Arka, Filipa Lukasa, Ivana Šarića, Antuna Bonifačića u četvrti Pešćenica-Žitnjak, Frane Nevistića, Ivana Oršanića, Srećka Karamana i Branka Klarića na Črnomercu, Ulice Vladimira Jurčića u Gornjoj Dubravi i Petra Grgeca na Trnju.

Zeleno svjetlo preimenovanjima dao je u petak skupštinski odbor, čija je predsjednica Rada Borić istaknula da je sve pokrenuto na inicijativu Documente – Centra za suočavanje sa prošlošću i Svjetskog židovskog kongresa.

Oni su se ranije obratili svim jedinicama lokalne samouprave, pa tako i Zagrebu, sa spiskom ulica i trgova koji nose ime pojedinaca povezanih sa ustaškim režimom.

Pročitajte još

U poslanom dokumentu navode se imena 25 pojedinaca povezanih sa NDH koji u Hrvatskoj, u pojedinim mjestima i gradovima, imaju svoje ulice i trgove, pa i spomenike.

U Gornjoj Dubravi protiv promjene imena Ulice Vladimira Jurčića

Prije odluke o pokretanju preimenovanja zatražena su mišljenja vijeća gradskih četvrti Pešćenica-Žitnjak, Črnomerca i Gornje Dubrave, dok se očitovanje trnjanskog vijeća očekuje uskoro.

Jedino su se u Gornjoj Dubravi, u čijem gradskom vijeću većinu ima opozicija, usprotivili prijedlogu za preimenovanje.

– Vijeće, nakon provedenog glasanja temeljem uvida u podnesenu dokumentaciju i provedenu raspravu vezano za traženo, ne podržava navedeni prijedlog o preimenovanju Ulice Vladimira Jurčića – ističe se u zaključku tog VGČ-a.

Prema dopisu Documente, Jurčić je bio profesor i književnik koji je, između ostalog, sudjelovao u ustaškoj promociji i indoktrinaciji mladeži.

Borić, međutim, ističe da će, uprkos negativnom mišljenju tog savjetodavnog tijela, krenuti u preimenovanje, s obzirom na to da vijeće nije argumentovalo svoju odbijenicu, a Svjetski židovski kongres je gradskom vijeću naknadno poslao ponovljeni zahtjev, sa obrazloženjem koje su supotpisali istoričari Hrvoje Klasić i Ivo Goldštajn.

Za razliku od njih, u VGČ Pešćenica-Žitnjak preimenovanje četiri ulice su podržali članovi Vijeća, uključujući i one opozicijske.

– Takav konsenzus pokazuje da naši sugrađani prepoznaju da javne površine ne zaslužuju biti imenovane po osobama koje su sarađivale ili podržavale NDH – dodaje Borić.

Grad će nadoknaditi troškove zamjene dokumenata građanima

Istakla je i da je odluka Odbora početak procesa preimenovanja.

Osim što će se uz prijedloge samih gradskih četvrti trebati izabrati nova imena ulica, sve još mora proći i javnu raspravu u trajanju od 30 dana i Agenciju za geografska imena.

Nakon toga prijedlog sa novim imenima ulica uputiće se na glasanje u Gradsku skupštinu.

Istakla je i da građani neće morati platiti troškove promjene osobnih dokumenata jer će to, prema Zakonu o naseljima iz 2022., biti obaveza jedinice lokalne samouprave, prenosi Bosnainfo.

– Grad bi to učinio i da nema zakonsku obavezu – dodala je Borić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije