Društvo

Grad Bihać ZATVARA VODU kampu "Vučjak": Neophodna druga lokacija za PRIHVAT MIGRANATA

Kamp Vučjak kod Bihaća mogao bi danas biti ugašen ukoliko gradske vlasti sprovedu odluku o prestanku pružanja podrške za neadekvatnu lokaciju za prihvat migranata.

Grad Bihać ZATVARA VODU kampu "Vučjak": Neophodna druga lokacija za PRIHVAT MIGRANATA
FOTO: USKINFO.BA/YOUTUBE SCREENSHOT

Gradske vlasti su za danas najavile obustavu dovoda vode i odvoza smeća iz Vučjaka.

Operativna grupa za koordinisanje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu zasjedaće danas u Bihaću gdje će između ostalog biti riječi i o budućnosti kampa Vučjak.

Kamp je od najviših humanitarnih instanci proglašen katastrofalnim zbog izuzetno loših uslova boravka. Evropska unija više je puta opomenula lokalne i državne vlasti da pronađu novu lokaciju, ali svaki dosadašnji prijedlog nije naišao na odobrenje Brisela.

Kako javlja reporter portala Klix iz Krajine, budućnost kampa zavisi od rezultata sjednice Operativne grupe koja bi mogla podržati odluku o gašenju kampa Vučjak, odnosno prekidu podrške za ovu lokaciju koja je proglašena nehumanom i van standarda UN i Evropske unije.

Ukoliko se to desi, Krajina i Bihać nisu spremni za nekoliko stotina migranata koji bi u slučaju raspuštanja kampa mogli ostati nezbrinuti. Ovaj kamp je prošle sedmice bio dom za čak 2.000 migranata, ali su oni polako odlazili prema hrvatskoj granici gdje bi okušali sreću u prelasku.

Crveni krst je ranije upozorio da bi gašenjem ionako neadekvatnog kampa gotovo sigurno bila uzrokova humanitarna kriza jer bi stanovnici Vučjaka ostali bez organizovanog obroka.

I Crveni križ je zbog katastrofalnih uslova prvo najavio povlačenje iz kampa ali je zbog humanitarnih i moralnih razloga odustao od te nakane.

Podsjećamo, Operativna grupa za koordinisanje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu (USK) ranije je zabranila objektima Bira i Miral produžavanje ugovora o iznajmljivanju za smještaj migranta, jer nisu osnovani kao specijalizovane ustanove namijenjene za prihvat i smještaj onih koji traže azil u okviru Ministarstva bezbjednosti BiH.

(Klix)