Banjaluka

Grad će izdvajati 60 KM po djetetu: Subvencije za boravak mališana u privatnim manje od onih u javnim vrtićima

Prema dosadašnjim najavama, iduće godine treba početi subvencionisanje boravka mališana u privatnim vrtićima u Banjaluci, a iz gradske kase će se najvjerovatnije izdvajati 60 KM po djetetu.

Grad će izdvajati 60 KM po djetetu: Subvencije za boravak mališana u privatnim manje od onih u javnim vrtićima
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovu vrstu subvencija već neko vrijeme najavljuje aktuelna administracija kao mjeru koja bi trebala da smanji pritisak na javne vrtiće u kojima već godinama vlada hroničan nedostatak mjesta. Na listama čekanja za upis u gradske vrtiće konstantno se nalazi oko 2.000 imena i dosadašnje mjere nisu uspjele drastično da smanje tu cifru.

Prema informacijama koje su do sada dostupne, novac bi se trebao isplaćivati direktno roditeljima, a ne privatnim predškolskim ustanovama u kojima će dijete boraviti.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je kazao da je namjera Grada da za ovu vrstu subvencija izdvoji oko million KM. On je dodao da će provođenje ove mjere zavisiti od toga da li će nacrt rebalansa budžeta Grada dobiti potrebnu podršu odbornika. Naime, ovaj dokumenat je dio planiranog zasijedanja Skupštine grada, koje je zakazano za 21. septembar.

Pročitajte još

– Ako odbornici  usvoje ovaj plan, mi za sedam do osam mjeseci nećemo imati nijedno djete koje nije upisano u vrtić. Ako nema mjesta u javnom vrtiću roditelji će moći upisati djete u privatni i po djetetu će dobijati oko 60 KM – kazao je Stanivuković i naglasio da će taj novac direktno isplaćivati roditeljima.

Naveo je da se razvija pravilnik na osnovu kojeg će se dodjeljivati ove subvencije.

Iznos koji Grad planira isplaćivati roditeljima predstavlja razliku za koliko su u prosjeku privatni vrtići skuplji od javnog.

Trenutno, Grad Banjaluka sufinansira boravak mališana samo u javnim vrtićima. Tako roditelji s jednim djetetom u javnom vrtiću mjesečno plaćaju 165 KM i ta cijena se godinama nije mijenjala. Ostatak do ekonomske cijene, koja je u 2019. godini iznosila oko 380 KM, subvencioniše Grad Banjaluka. Za one porodice koji imaju više upisanih mališana ili ako pripadaju određenim kategorijama ta cijena je još niža.

U Nacrtu rebalansa dio novca

Nacrtom rebalansa budžeta grada, koji treba da se nađe pred odbornicima na idućem zasijedanju, za ove namjene je planiran samo dio gore navedene sume, i to 200.000 KM.

Prema ranijim informacijama, koje su o vom pitanju stizali iz Gradske uprave, ostatak novca bi trebao biti obezbijeđen u budžetu grada za iduću godinu.

Prihvati notifikacije