Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Grad iseljava udruženje “Kerber” iz Rakovačkih bara: “Idemo jer ovdje NEMA RAZUMIJEVANJA”

Banjaluka
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

U trenutku kada na gradskim ulicama ima sve više pasa lutalica, udruženje “Kerber” koje zbrinjava ove životinje mora da zatvori prihvatilište u Rakovačkim barama.

Naime, Grad Banjaluka naložio je „Kerberu“ da do 10. februara napuste boksove i gradsko zemljište u Bitoljskoj ulici, gdje oni već godinama vode prihvalitište za pse. Iz Gradske uprave ističu da udruženje nelegalno koristi imovinu, jer nisu potpisali ugovor o korištenju sa Gradom.

Obavještavaju i da je na zemljištu na Rakovačkim barama, a kojem pripada i sporna parcela, u skladu sa usvojenom Strategijom razvoja grada, planirana izgradnja objekata za potrebe civilne zaštite Banjaluka, vatrogasne jedinice Banjaluka te centra za obuku spasilačkih jedinica civilne zaštite.

Za nas je ovo veliki šok, kaže Goran Milojević iz “Kerbera”, podsjećajući još jednom da udruženje devet godina radi na ovom zemljištu, što su znali i u Gradskoj upravi, i nikada im za to vrijeme niko nije rekao da su tu nelegalno.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– U posjetu nam je dolazio i predsjednik Skupštine, dozvolili su nam da koristimo gradsku vodu, ali problemi su počeli kada smo tražili  od Grada da nam dodjele prostor po posebnim uslovima kako bismo sami renovirali trošni objekat – smatra on.

Dodaje da su tražili produženje roka za iseljenje, kako bi stigli udomiti sve pse o kojima trenutno brinu, inače će sa njima morati doći pred opštinu.

– Ovo znači skoro prestanak našeg rada u Banjaluci, nećemo moći više pse sklanjati sa ulice jer nemamo prostor gdje da ih oporavljamo. Ali idemo, jer ovdje nema razumijevanja – zaključuje Milojević.

Nemamo obavezu

Mada mnogi građani ovu odluku nadležnih smatraju nepravednom prema udruženju koje istinski pomaže napuštenim životinjama, iz Grada odgovaraju da nisu bili u obavezi da ponude alternativni prostor, s obzirom na to da je zemljište u Rakovačkim barama korišteno bez pravnog osnova, a nije bilo, kažu, ni prijedloga za dodjelu drugog prostora od strane UG „Kerber“.

– Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje nema zakonski okvir za izdavanje zemljišta u zakup pod posebnim uslovima – poručili su iz ovog Odjeljenja.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO