Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

GRAD NIJE ANGAŽOVAO SPASIOCE Djeca skaču sa Zelenog mosta bez nadzora

Banjaluka
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Gradska uprava Banjaluka ove godine nije angažovala spasilačku službu na posjećenom kupalištu kod Zelenog mosta, iako je to ranije bila praksa.

Gradska plaža u Obilićevu jedno je od omiljenih mjesta Banjalučana u vrelim ljetnim danima, a osim izležavanja i sunčanja, najhrabriji posjetioci rado se i osvježe u hladnom Vrbasu. Omladina i penzioneri sa unucima juče su bili najbrojniji na ovom kupalištu.

– Ljepšeg mjesta u Banjaluci nema, rado prošetamo do ove plaže, a sa nama su sada i unuke koje svake godine dolaze iz Beograda – priča Gordana Padalović.

I pored sve ljepote, plažu bi trebalo još urediti i prilagoditi kupačima, poručuju posjetioci sa kojima smo razgovarali.

– Redovno dolazim ovdje, međutim Vrbas je jako prljav. Sramota. Nema se gdje ni otići u toalet; primjetio sam da se mnogi žale zbog toga. A, da ne govorimo to što nema spasilaca, ne daj bože da se nešto desi – govori Dragoljub M.

Upravo je jedna scena dobro prodrmala sve prisutne juče, kada je dječak skočio sa novoizgrađenog mosta u rijeku, a njegov poduhvat pratila je grupica drugara. Veoma hrabar, ali i izuzetno opasan potez, naročito jer na plaži nema spasilačke službe.

– Razumijem da se djeca vole igrati i pomjerati granice, ali ipak me jeza prođe od ovakvih stvari. Nimalo bezazleno, jer su rijeke nepredvidive čak i za najbolje kupače. Prije neki dan su stručne ekipe pratile skokove s Gradskog mosta, a ova omladina to radi na svoju ruku – prokomentarisala je Sandra, koju smo zatekli na plaži.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Na ovom kupalištu ranije je dežuralo do pet spasilaca, koji su u sezoni, jul i avgust, znali imati do 50 intervencija. Osim što pružaju direktnu pomoć, spasioci su djelovali i preventivno i, u saradnji sa Hidroelektranom Bočac, obavještavali kupače o vodostaju Vrbasa i eventualnim opasnostima. Međutim, ovog ljeta ne patroliraju plažom.

Kako su nam rekli u Spasilačkoj službi ronilačkog kluba „Buk“, koji su prethodnih godina čuvali kupače kod Zelenog mosta, Grad ih ove godine nije kontaktirao.

– Prošle sezone nisu nas angažovali zbog radova na mostu, ali ove godine je most završen. Stvarno ne znamo koji su razlozi. Novac je bio odobren u budžetu – kaže šef Službe Miroslav Mišković.

Podsjeća da spasioci s licencama dežuraju na bazenima u Banjaluci, te da imaju pune ruke posla. Najčešće povrede su posjekotine, a najčešće žrtve upravo djeca školskog uzrasta.

Mada je spasilačka služba na gradskoj plaži bila svojevrsna tradicija, sudeći po odgovorima nadležnih – „doskočila“ joj je birokratija. U Odsjeku za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice odgovaraju da spasioci nisu angažovani iz formalno-pravnih razloga.

– Imajući u vidu mišljenje Agencije za javne nabavke, udruženja građana ne mogu biti ponuđači za ovu uslugu u postupcima javnih nabavki, već samo pravna i fizička lica registrovana za obavljanje te usluge – precizirali su iz ovog odjeljenja.

Do sada je za rad spasilaca iz budžeta bilo izdvajano 4.000 maraka.

Plakati i brošure

Spasilačka služba RK BUK je u okviru projekta “Sigurnost djece na kupalištima širom Srpske” postavila plakate i podijelila brošure na kupalištima u Srpskoj.

Glavni cilj projekta je prevencija nesreća na kupalištima kod djece školskog uzrasta i projekat traje do kraja ljetne sezone. Prema statistici Svjetske zdravstene organizacije, utapanje je drugi po redu uzrok smrti djece do 15. godine u svijetu, odmah poslije saobraćajnih nesreća.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO