Biznis

Grad Prijedor odriješio kesu: Za 800 poljoprivrednika 330.000 KM podsticaja, isplata danas

Grad Prijedor isplatiće danas oko 330.000 KM podsticaja za poljoprivredu po više osnova, u okviru Pravilnika za razvoj poljoprivrede i sela, najavio je načelnik gradskog Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Žarko Tubin.

Grad Prijedor odriješio kesu: Za 800 poljoprivrednika 330.000 KM podsticaja, isplata danas
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Tubin je rekao da će mjerama biti obuhvaćeno oko 800 poljoprivrednih proizvođača i da se podsticaji odnose za uzgoj krmača nazimica, tov svinja, uzgoj tovnih pilića, tovne junadi, muznih krava, steonih junica, uzgoj u sistemu krava-tele, organsku proizvodnju i za sufinansiranje nabavke kukuruza za proljetnu sjetvu.

S obzirom na broj korisnika, biće isplaćeno, u prosjeku, po 412 KM po gazdinstvu.

On je najavio da će do kraja ove ili tokom sljedeće sedmice biti isplaćena podsticajna sredstva od 225.000 KM za sufinansiranje nabavke đubriva za sjetvu kukuruza, uzgoj ovaca i koza, zakup tezgi i troškove izrade analize i kontrole kvaliteta poljoprivrednih proizvoda.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

-Sve ove podsticajne mjere koje se sprovode unazad dvije, tri godine i u kombinaciji sa podsticajima koje daje Ministarstvo poljoprivrede, daju rezultate, a to je vidljivo po povećanom broju zahtjeva za sve ove vrste podsticaja, ali najviše za nabavku poljoprivredne mehanizacije i uzgoja tovne junadi – rekao je Tubin.

Pročitajte još

On je dodao da je ove godine zadržana stavka sufinansiranja nabavke sjemena kukuruza.

Na tržištu je došlo do poskupljenja sjemena, a tokom maja su bile velike količine padavina i određen broj proizvođača bio je prisiljen da vrši ponovnu sjetvu, što iziskuje dodatne troškove, pa smo nastojali da smanjimo te troškove proizvodnje kukuruza, koji je naša najdominantnija žitarica i najviše se koristi kao stočna hrana – rekao je Tubin.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu