Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Trebinje pionir projekta „Povratak prirodi”: Učionice zamijenili ekološkim kampom

Regioni
Autor:

Foto: D. Čolović/RAS Srbija

Trebinjski srednjoškolci, koji su završili drugi razred, narednih desetak dana boraviće u Izviđačkom eko-centru „Ušće“ kod Trebinja.

Boravak 40-ak srednjoškolaca organizovan je u okviru projekta „Povratak prirodi“, koji provodi Sportsko društvo „Leotar“ pod pokroviteljstvom grada Trebinja.

Programom boravka u prirodi za mlade planirane su različite fizičke aktivnosti i radionice iz izviđaštva, snalaženja u prirodi, planinarenja i speleologije, streljaštva, pružanja prve pomoći, ekologije i zaštite, podizanja ekološke svijesti, liderstva i timskog rada.

Program će voditi treneri Sportskog društva „Leotar“, a sa učesnicima kampa rade članovi trebinjskog Odreda izviđača, Planinarskog društva „Vučji zub“, Streljačkog kluba „Leotar RVI“,  Crvenog krsta, ustanove „Ekologija i bezbjednost“ i Udruženju građana „OAZA“.

Foto: D. Čolović/RAS Srbija

Svečanim postrojavanjem i podizanjem zastave početak je u nedjelju veče ozvaničio predsjednik trebinjske Skupštine Dragoslav Banjak.

On je rekao da se gradska uprava na ovaj korak odlučila jer mladi mnogo više vremena provode uz savremenu digitalnu tehnologiju i u virtuelnom svijetu, zbog čega zapostavljaju fizičke aktivnosti i druženje.

– To je već prepoznato kao problem i podstaklo nas je da krenemo u realizaciju ovog projekta. Cilj je da kroz razne radionice, teorijske i praktične, podstaknemo mlade ljude da se okrenu zdravom načinu života, sa mnogo više fizičkih aktivnosti i učeći vještine koje se polako počinju zaboravljati – istakao je Banjak.

Izviđački eko-kamp na Ušću biće samo baza učesnika programa, jer će nakon obuka školarci biti u prilici da idu u planirarenje i posjetu pećini, a pred kraj programa imaće i zadatak da sami organizuju logor u prirodi, gdje će provesti jednu noć.

Planiran je i društveno-korisni rad, a slobodno vrijeme provodiće u aktivnostima sportsko-zabavnog karaktera, dok će mobilne telefone moći koristiti samo u slobodnom vremenu.

Foto: D. Čolović/RAS Srbija

Sve troškove boravka snosi Grad Trebinje, koji je obezbijedio kompletnu opremu za planirane aktivnosti, a sve učesnike nagradiće sa 200 KM, kao džeparac za matursku ekskurziju na koju idu naredne godine.

Marija Damjanac iz trebinjske Gimnazije „Jovan Dučić“ kaže da joj se projekat svidio prilikom njegove prezentacije i da je zato odučila da dođe na Ušće.

– Nismo u prilici da često boravimo u prirodi, a kad boravimo to je jednodnevni izlet. Ovo je odlična prilika da se družim zajedno s drugarima iz škole i naučim nešto novo i zanimljivo – rekla je Damjančeva.

“Da Trebinje slijede drugi”

Trebinjski gradonačelnik Mirko Ćurić je naveo da je Trebinje prvi grad u regionu koji na ovaj način želi motivisati mlade da se okrenu zdravim životnim navikama i izrazio nadu da će primjer Trebinja u narednom periodu slijediti i druge lokalne zajednice u Srpskoj.

– Nastojaćemo da preko resornog ministarstva dogovorimo da bolji đaci skrate taj period škole nakon što su im zaključene ocijene i da za to vrijeme budu uključeni u ovaj program – istakao je Ćurić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO