Društvo

Građani u iščekivanju kriterijuma od ERS: Puno pitanja, malo odgovora za popuste na struju

Građani Republike Srpske s nestrpljenjem očekuju jasne kriterijume za ostvarivanje popusta na potrošnju električne energije, ali iz „Elektroprivrede RS“ toga još nema.

Građani u iščekivanju kriterijuma od ERS: Puno pitanja, malo odgovora za popuste na struju
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RINGIER

Podsjećamo, prije više od mjesec dana je najavljeno da će potrošači u Srpskoj tokom zimskog obračuna, od oktobra do aprila, moći ostvariti popust ako budu trošili manje električne energije. Ulazimo u drugu polovinu oktobra u kojoj trošimo „skupu“ struju, ali još je nepoznato kako će to izgledati u praksi. Osim toga, otvoreno je i nekoliko tehničkih pitanja.

– Uselili smo se u stan novoizgrađene zgrade polovinom septembra prošle godine. Prvi račun za struju smo dobili tek u januaru kada nam je obračunata ukupna potrošnja od kad smo se uselili do kraja decembra. Kako će se znati koliko smo mi potrošili struje prošlog oktobra? – pita se jedna Banjalučanka.

Slično pitanje dolazi od jednog bračnog para, takođe iz Banjaluke.

– Prodali smo stari stan i uselili u novi ovog ljeta. Pokušali smo da saznamo kako ćemo biti prepoznati u sistemu zbog popusta, ali nismo dobili odgovor – kaže Petar Đ.

Da li će distribucije moći da očitaju potrošnju električne energije u isto vrijeme kad i prošle godine?

Za sada, poznato je samo ono što je generalni direktor „Elektroprivrede RS“ Luka Petrović govorio još početkom prošlog mjeseca.

– Onaj ko je prošle godine u oktobru dobio račun za električnu energiju od 100 KM dobiće za ovaj oktobar 45-50 KM. Ako je, recimo, prošlogodišnji račun bio 70 KM, za ovaj oktobar biće oko 32 KM. Uslov je manja potrošnja struje od 20 odsto – reči su Luke Petrovića.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Maksim Skoko, bivši izvršni direktor za javno snabdevanje ERS i dugogodišnji radnik ovog javnog preduzeća, za Srpskainfo ocjenjuje da su najavljeni popusti na utrošenu električnu energiju dobitna kombinacija.

– Dobitna kombinacija i za građane i za „Elektroprivredu RS“. Građani dobiju manje račune, a ERS ostane više kilovata za prodaju na međunarodnom tržištu i to po cijenama 20 puta većim nego na domaćem. Samo je potrebna odgovarajuća odluka nadležnih – ocjenjuje Skoko.

Kaže da razumije da skeptičnost potrošača jer nisu navikli na takve stvari.

– Ali, ovdje je sve tako jasno i računica je jednostavna jer je električna energija postala izuzetno tražena na međunarodnom tržištu zbog čega je tako i poskupjela. Eh, sada, zašto se još ne donosi konačna odluka? Pa, vjerovatno su u izbornoj priči, jer su obično na takvim rukovodećim mjestima i ljudi koji su u izbornoj priči – ocjenjuje Skoko.

Njegovo mišljenje je da će u praksi vjerovatno biti izuzetaka na koje se pravilo o popustima neće moći primijeniti.

FOTO: K. KAMENOV/RAS SRBIJA
FOTO: K. KAMENOV/RAS SRBIJA

Misli na potrošače s početka naše priče kojima je obračunata električna energija za nekoliko mjeseci zbog čega neće moći biti moguće utvrditi referentnu tačku.

Svakako, oni će moći ostvariti popust u nekom budućem periodu. Recimo, u januaru naredne godine mogu dobiti značajno manji račun.

Pročitajte još

U „Elektrokrajini“ Banjaluka za Srpskainfo kažu da će potrošnju električne energije obračunavati kao i do sada. Potrošnju sa mjernih uređaja (brojila), kako kažu, objavljaju u skladu sa odredbama Opštih uslova za isporuku i snabdijevanje električnom energijom, koje je propisala Regulatorna komisija za energetiku RS.

Opštim uslovima je propisano da očitanje mjernih uređaja počinje najranije tri dana prije isteka obračunskog perioda i završava najkasnije tri dana po isteku obračunskog perioda.

– U skladu sa tim, „Elektrokrajina“ je u periodu od 28. septembra do 3. oktobra izvršila redovno mjesečno očitanje potrošnje korisnika našeg distributivnog sistema i nastaviće sa redovnim mjesečnim očitanjima i u predstojećem periodu – navode u „Elektrokrajini“.

Dakle, precizan presjek stanja nije moguć.

Direktor ERS Luka Petrović je prije više od mjesec dana rekao da je u pripremi softver za obračun električne energije koji će biti predstavljen svim građanima Republike Srpske kako bi ostvarili uštede u svojim budžetima.

– Građani koji uštede pet do 20 odsto električne energije imaće popust od 30 odsto, a ako ostvare uštedu od 20 odsto i više, onda će imati popust na električnu energiju 100 odsto – naveo je Petrović.

MIHOLJSKO LJETO OBEĆAVA

Građani Republike Srpske bi u oktobru zaista mogli da ostvare uštede električne energije jer je ovaj mjesec topliji u odnosu na oktobar prošle godine, a prognoza za naredne dane je ohrabrujuća. Milica Đorđević, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS, kaže za Srpskainfo da je prošli oktobar bio oko jedan stepen hladniji od prosjeka i da je količina padavina bila veća od prosjeka. – Ovih prvih desetak dana oktobra temperatura je za dva stepena viša od prosjeka – kaže Đorđevićeva. Što se tiče narednih dana, ostajemo u znaku stabilnog vremena. Biće oblačnije, ali neće biti hladno. – Čak i noćne i jutarnje temperature u mnogim predijelima će biti od osam do 13-14 stepeni što je za ovo doba godine sasvim fina vrijednost, a maksimalna vrijednost će biti od 16-17 do 21-22 uz dosta oblaka a ponegde će biti i magle u jutarnjim časovima – dodaje ona. Onda od vikenda i tokom većeg dela naredne sedmice bi trebalo da bude još toplije. Pravo Miholjsko leto kada bi dnevna temperatura mogla da bude od 20 do 25 stepeni uz dosta sunca, jedino će nešto hladnije da bude u pojedinim predjelima gdje će se javljati magla, uz rijeke i u kotlinama. – Za sada, po ovim prognozama, ne vidimo neko jače zahlađenje i neku značajniju promjenu, možda tek posljednja sedmica oktobra – navodi Đorđevićeva.

Prihvati notifikacije