Politika

“Graditi društvo jednakih mogućnosti” Rodićeva (SPS) povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, predsjednica Foruma žena Socijalističke partije Srpske, Jelena Rodić, iskazala je zabrinutost za položaj ovih lica i naglasila potrebu da svi zajedno moramo izgraditi društvo u kojem svi imaju jednake mogućnosti.

Jelena Rodić
FOTO: SPS

Lica sa invaliditetom predstavljaju jednu od najugroženijih grupa stanovništva, koja je u stalnom riziku od socijalnog isključivanja, istakla je Rodićeva.

Međunarodne organizacije procjenju da desetinu populacije svakog društva čine lica sa invaliditetom, dok Konvencija UN o pravima lica sa invaliditetom obavezuje države da obezbjede efikasne sisteme društvene podrške kako bi se zadovoljile potrebe lica sa invaliditetom – izjavila je Rodićeva.

Pročitajte još

Istakla je da je Republika Srpska donijela Strategiju unapređenja društvenog položaja lica sa invaliditetom za period 2017-2026. godina.

– SPS, kao socijalno odgovorna i narodna partija, pruža punu podršku ovoj ranjivoj kategoriji stanovništva. Samo udruženi možemo se izboriti sa diskriminacijom, te doprinijeti efektivnom učešću i uključenosti lica sa invaliditetom u društveni život.

Na posebne poteškoće u sistemu nailaze žene sa invaliditetom koje su izložene diskriminaciji po više osnova. Naša je dužnost da se izborimo za pravedno društvo u kojem su ljudska prava dostupna svima – zaključila je predsjednica Foruma žena SPS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije