Društvo

"GRAĐANI MORAJU BITI ODGOVORNI" Epidemiolog Tiodorović o ključne dvije nedjelje i NAJGOREM SCENARIJU

Otkad je registrovan virus korona u Kini, mi smo pomno pratili dešavanja i iskreno smo se nadali da će se tamo i zaustaviti. Desilo se da je šest mjeseci kasnije on i dalje među nama.

"GRAĐANI MORAJU BITI ODGOVORNI" Epidemiolog Tiodorović o ključne dvije nedjelje i NAJGOREM SCENARIJU
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Stručnjaci kažu da ćemo se u normalu vratiti za dvije godine, ali ko to može da garantuje, kaže u intervjuu za Blic prof. dr Branislav Tiodorović.

Prošlo je šest mjeseci od početka epidemije. Kakav je Vaš osjećaj svega što se dešavalo u proteklim mjesecima?

– Nije bilo straha, bio je jedan povećani oprez jer mi smo prije toga već dva mjeseca pratili šta se događa u Kini oko virusa koji se tamo pojavio, neke prve informacije smo imali, koje su mu osnovne karakteristike, kako se prenosi… Kada imate jednu takvu informaciju, mi smo tada mislili da je to daleko od nas, da će Kinezi zaustaviti, kao što su zaustavili SARS1 koji se zaustavio u Hongkongu i više ga nije bilo. Međutim, kako je prolazilo vrijeme, stekao se utisak da je ovo ipak nešto ozbiljnije.

Da li ste borbu sa virsom Covid-19 zamišljali ovako?

– Sva iskustva, ne samo naša, nego uopšte u svijetu onih ljekara koji se bave zaraznim bolestima u najširem smislu, epidemiolozi i infektolozi, na samom početku vjerovali su da će biti kao sa gripom. Znači dva do tri, četiri mjeseca maksimalno. Ona pandemija gripa 2009. godine trajala je ukupno osam mjeseci, ali u svakoj zemlji nije trajala duže od dva do tri mjeseca. To saznanje postojalo je odranije i mislili smo da će to ići tim redosledom. Međutim, kada smo vidjeli da i u Kini to predstavlja izuzetan problem, da sa njihovom organizacijom, sa njihovim zdravstvenim sistemom, disciplinom ne uspjevaju, da se gradovi izoluju, stavljaju u karantin, to je bio signal za sve nas da je situacija i te kako drugačija.

FOTO: SLOBODAN MILJEVIĆ/TANJUG
FOTO: SLOBODAN MILJEVIĆ/TANJUG

Gdje ste pronalazili motivaciju i energiju za ovako tešku borbu, s obzirom na to da ste neprekidno putovali na relaciji Niš-Beograd?

– Moram da priznam da uopšte nisam stigao da razmišljam o tome da li ću izdržati, koliko obaveza imam, moj dan je bio angažovan 24 časa dnevno. U tom dijelu marta i aprila nisam spavao duže od nekoliko sati ukupno. Kada se čovjek nađe u jednoj takvoj situaciji, onda njegova unutrašnja energija, motivacija, prevaziđu i njegova očekivanja.

Koji bi to najgori scenario mogao da nam se dogodi u narednom periodu?

– Najgori scenario bi mogao da bude da nam se pojavi skok oboljelih i umrlih. Kod određenog dijela stanovništva postoji nevjerica da virus i dalje cirkuliše i da postoji i ti ljudi se ponašaju opušteno, a to nije dobro.

Kada možemo očekivati da ćemo se vratiti normalnom životu?

– SZO je saopštila da je u pitanju period od dvije godine. To je njihova posljednja izjava, ali sve se to svodi na predviđanje i to bi trebalo uzeti sa rezervom. Virus se održava isključivo u ljudskom organizmu, on je u čovjeku zaštićen i on radi svoj posao. Ali, ono što bi trebalo da bude jasno je, sve dok se virus bude selio iz organizma u organizam, on će opstajati, a to znači da on može biti prisutan i godinama. I sada je važno da primjenjujemo mjere, ne samo mi u Srbiji, nego sve ostale zemlje oko nas, ali i svugdje u svjetu.

Vakcina će promijeniti sve?

– Vakcina može da promijeni dosta toga, ako je efikasna, ako stvara imunitet i ako bude bezbijedna. Mora da bude potpuno ispitana.