Društvo

Građani napravili JEZIVE SNIMKE: Članovi sekte Lev Tahor nakon BiH otišli u Sjevernu Makedoniju (VIDEO)

Članovi sekte Lev Tahor, koji su u Bosni i Hercegovini živjeli tri mjeseca, pred sam odlazak su javnost podigli na noge nakon što su se uplašene komšije javno oglasile. Slična situacija dešava se i u Sjevernoj Makedoniji, gdje je ova grupa sada otišla živjeti.

Građani napravili JEZIVE SNIMKE: Članovi sekte Lev Tahor nakon BiH otišli u Sjevernu Makedoniju (VIDEO)
FOTO: TETOVA ONLINE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Nakon lutanja kroz niz istočnoevropskih zemalja i deportacije iz mnogih od njih, 37 pripadnika jevrejske sekte Lev Tahor doselilo je u Kumanovo, u Sjevernoj Makedoniji.

Pripadnici ove grupe su od novembra živjeli u naselju Luka, u Istočnom Sarajevu, odakle su deportovani nakon što im je istekao tromjesečni bezvizni režim boravka.

Lokalni mediji u Crnoj Gori su pisali kako su se iz Sarajeva članovi Lev Tahora dalje zaputili u Crnu Goru, ali da se tu nisu dugo zadržali i da su preko Albanije zatim otišli u Sjevernu Makedoniju.

Makedonski mediji su objavili snimke na kojima se vide stanovnici koji pokušavaju razgovarati sa članovima grupe kako bi saznali više o njihovom identitetu. Razne snimke podijelile su i komšije ove grupe u Kumanovu, a riječ je uglavnom o snimcima sa bezbjednosnih kamera ili o tajnom snimanju iz kuća.

Pročitajte još

Na svijetu je ukupno otprilike 200 članova ove sekte, a do sada su živjeli u nekoliko zemalja svijeta. Specifični su po načinu upražnjavanja religije, a u Izraelu i Sjedinjenim Američkim Državama ih optužuju za otmicu i maltretiranje djece, prenosi Klix.

Neki ih nazivaju i “jevrejskim talibanima” zbog njihove zatvorenosti i strogih pravila, pogotovo kada je riječ o ženskim osobama.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu