Društvo

Građani rekli svoje: Završeni protesti ispred OHR, Šmit i Marfi nepoželjni u BiH (FOTO)

Završeni su protesti ispred zgrade Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu gdje je bilo okupljeno na stotine građana.

Protesti ispred OHR-a u Sarajevu
FOTO: FENA

Osim onih iz Sarajeva, veliki broj građana došao je autobusima iz drugih gradova u BiH. Poslali su i ključne poruke.

Sve vrijeme tokom trajanja protesta mogli su se čuti uzvici da Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH, kojeg Republika Srpska ne priznaje, podnese ostavku, a kada bi se spomenulo njegovo i ime američkog ambasadora Majkla Marfija te međunarodne zajednice uzvikivali bi “lopovi, lopovi” i “izdaja, izdaja”.

Da su Šmit i Marfi nepoželjni u BiH, pokazali su i transparenti na kojima su se nalazile njihove prekrižene glave kao i poruka da idu kući.

Pročitajte još

Bili su tu i drugi transparenti poput onih da građani žele normalnu državu, da Šmit treba otići kući, ali da institucija OHR ostane, a poslali su i poruku visokom predstavniku da je dosta bilo.

Uslijedio je niz obraćanja, a poruke su bile manje-više iste poput onih da će se odbraniti BiH da je nikome ne daju i da se neće pristati na njeno uništenje.

Među prisutnima je bila i Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, koja je, između ostalog, poslala poruku zapadnim liderima da pošalju novog i sposobnog predstavnika.

– Tražimo ostavku Kristijana Šmita koji se pokazao kao nedostojan funkcije visokog predstavnika. Tražimo punu demokratiju, zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda makar to tražilo kompletnu promjenu Dejtonskog sporazuma koji je postao kočnica razvoja BiH – poručila je, između ostalog.

Iza nje je govorio i Suad Đozić iz organizacije ReSTART koji je, između ostalog, poručio da građani žele građansku državu, a ne ovo što imaju.

– Imamo životne probleme, imamo niske plate, niske penzije, cijena goriva, sve divlja pa nam postavlju pitanje što se obraćate stranim delegacijama, OHR pored silnih svih problema. Dejtonski sporazum nam je napravio sistem koji je nakaradan koji veliča etničke zajednice a ne građane. Mi želimo građansku državu, a ne ovo što imamo – objasnio je Đozić.

Pročitano je i pismo pisca Gradimira Gojera koji nije mogao prisustvovati skupu, a u kojem je on poručio da je Šmit neprijatelj Bosne.

Sa skupa je poručeno i to da je ovo bila jedna vrsta upozorenja i da nije isključeno i to da se u narednom periodu održe veći protesti.

Ranije je, netom prije protesta Šmit poručio da su sve mirne demonstracije temelj demokratije.

Skup je održan u organizaciji Udruženja ReSTART BiH i Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, počeo je prije 14:00 sati,a završio nakon više od sat vremena.

Za to vrijeme bio je na tom području blokiran saobraćaj, a skup je osiguravao veliki broj policijskih snaga, piše Bosnainfo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije