Svijet

GRAĐANI U PANICI Korona virus pronađen na uvoznoj ambalaži lignji u Kini

Vlasti u kineskoj sjeveroistočnoj provinciji Ðilin pronašle su novi korona virus na ambalaži uvezenih lignji, saopštile su danas zdravstvene vlasti u gradu Fuju, pozivajući sve koji su je možda kupili da se testiraju.

GRAĐANI U PANICI Korona virus pronađen na uvoznoj ambalaži lignji u Kini
FOTO: FRANCIS R. MALASIG/EPA

Jedan od paketa stigao je u grad preko glavnog grada provincije Čangčun, prenosi Rojters citirajući zdravstvenog zvaničnika.

On je zamolio ljude koji su kupili i jeli lignje iz uvoza u lokalnoj prodavnici smrznutih plodova mora od 24. do 31. avgusta da se prijave vlastima i zatraže kovid test.

Kineska carina izjavila je u petak da će obustaviti uvoz kompanija na nedjelju dana ako smrznuti prehrambeni proizvodi budu pozitivni na korona virus i na mjesec dana, ako proizvodi dobavljača budu pozitivni po treći put ili više.

Kontinentalna Kina je nedavno prijavila vrlo malo infekcija virusom koji se pojavio u Vuhanu krajem prošle godine, sa samo 10 novih slučajeva kovid-19 u subotu. Navodi se da najnoviji slučajevi potiču od ljudi koji ulaze u Kinu iz inostranstva.

U avgustu su lokalne vlasti u dva kineska grada saopštile da su pronašle tragove virusa na teretima uvezene smrznute hrane. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je tada da ne vidi dokaze širenja kovid-19 putem hrane ili ambalaže.