Banjaluka

GRADNJA JEFTINIH STANOVA NA ČEKANJU Sufinansiranje stanogradnje za mlade i dalje samo na papiru

Pomoć mladim bračnim parovima da riješe stambeno pitanje kroz sufinansiranje stanogradnje je u pojedinim lokalnim zajednicama postala realnost, a aktuelna administracija u Banjaluci trenutno procjenjuje da li tako nešto može uraditi i u gradu na Vrbasu.

GRADNJA JEFTINIH STANOVA NA ČEKANJU Sufinansiranje stanogradnje za mlade i dalje samo na papiru
FOTO: SHUTTERSTOCK

U Banjaluci trenutno ne postoji takva  vrsta pomoći, iako se Omladinskom politikom, Gradska uprava obavezala da će pronaći lokaciju i investitora za gradnju omladinskih stanova po nižim cijenama.

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac je rekao da je taj projekat još u fazi inicijative.

-Nedavno smo održali sastanak o tom pitanju kome su prisustvovali svi koji bi bili uključeni u realizaciju jednog takvog projekta. Na njemu su dogovorene određne smernice, odnosno svi su dobili zadatak da prikupe određene podatke iz svoje oblasti i nakon što sve to objedinimo odlučićemo da li ćemo ići  sa tim projektom ili ne objasnio  je on.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Naveo je da  Odjeljenje za prostorno uređenje treba utvrditi da li Grad ima u svom vlasništvu lokacije koje bi mogle da se koriste u te svrhe.

-Isto tako trebamo odrediti kriterijume na osnovu kojih bi se ta pomoć dodjeljivala. Jedan od uslova će sigurno biti da će mladi bračni parovi  morati živjeti u Banjaluci najmanje četiri godine, a razmatramo i koja bi bila starosna granica, 30 ili 35 godina – rekao je Banjac.

Naglasio je da su ipak odlučujući faktor finansije.

-Ova analiza će pokazati koliko sredstva će biti potrebno da Grad obezbjedi za sufinansiranje stanogradnje za mlade i najvažnije je iz kojih izvora bi to mogli obezbjediti. I tu razmatramo nekoliko modela. Ima prijedloga da Grad gradi zgrade pa da prodaje stanove, jedna od opcija je  da se Grad odrekne jednog dijela naknade i da cijena kvadrata bude jeftinija  -kazao je Banjac.

Da se što pre krene u relizaciju ovakvog projekta predložili su na jednoj od Skupština grada odbornici SNSD Momčilo Antonić, sa stranačkim kolegom Aleksandrom Buzakovićem.

Antonić je tom prilikom rekao da je cilj da taj program bude podsticaj natalitetu u Banjaluci i da se to može postići tako što će Grad pomoći mladim bračnim parovima da riješe stambeno pitanje, koje je jedan od najvećih problema sa kojim se suočavaju.

Doboj i Trebinje predanjče u odnosu na Banjaluku

Sufinansiranje stanogradnje za mlade do sada je zaživjelo u Trebinju i Doboju. U Trebinju je Gradska uprava pokrenula program subvencionisane stanogradnje za parove do 38 godina, čija ukupna mjesečna primanja ne prelaze 1.200 KM. Cijena kvadratnog stana je znatno niža od tržišne – 1.250 maraka u prvoj građevinskoj zoni. Odabrana je i banka sa najpovoljnijom ponudom stambenih kredita, a programom je obuhvaćeno 40 parova. Skupština grada Doboja usvojila odluku o sufinansiranju kupovine 100 stanova mladim bračnim parovima, a prema opštim uslovima, pravo da konkurišu, između ostalih, imaće parovi mlađi od 30 godina, koji namjeravaju da u Doboju stalno borave 20 godina. Ako mladi bračni par želi da bira zgradu i dio grad snosiće 51 odsto troškova, a grad 49 odsto. U drugom slučaju, ako grad raspisuje javni poziv, parovi ne mogu uticati na lokaciju, te će par izdvojiti 30 odsto troškova, a grad 70 odsto.