Društvo

GRADNJA SOLARNE ELEKTRANE Vlada odobrila ERS koncesiju

Vlada Republike Srpske odobrila je koncesiju za izgradnju i korišćenje solarne fotonaponske elektrane „Trebinje 1“ na području grada Trebinje i dala saglasnost na potpisivanje ugovora o koncesiji za solarnu elektranu.

GRADNJA SOLARNE ELEKTRANE Vlada odobrila ERS koncesiju
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Koncesija je dodijeljena javnoj kompaniji “Elektroprivreda Republike Srpske“ a.d. Trebinje.

Ukupna procijenjena vrijednost investicije za realizaciju projekta u periodu trajanja koncesije iznosi oko 100,7 miliona KM. Instalisana snaga elektrane je 72,92 MW, a procijenjena godišnja proizvodnja 108,7 GWh. Кoncesija se dodijeljuje na period od 50 godina, računajući od dana zaključivanja ugovora o koncesiji, a solarna elektrana će biti realizovana u periodu od 24 mjeseca od dana stupanja na snagu ugovora o koncesiji.

Кoncesionar je dužan da, prije potpisivanja koncesionog ugovora, u budžet Republike Srpske uplati jednokratnu naknadu u iznosu od 503.7500 КM, a nakon izgradnje solarne elektrane, u budžet Republike Srpske, koncesionar će plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055КM po proizvedenom kilovat-satu (kWh) električne energije, od čega će 95 odsto sredstava biti usmjereno u budžet opštine Trebinje.