Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Gradonačelnik Banjaluke donosi OHRABRUJUĆE VIJESTI: Prva dva klastera ugašena, a treći ISTIČE

Banjaluka
Autor:

Foto: Grad BL

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da se za prva dva banjalučka klastera može reći da su se ugasili, a da je i trećem istekao osnovni rok, te ukazao na značaj što u gradu nije bio nijedan smrtni slučaj uzrokovan virusom korona.

Radojičić je pojasnio da se istek roka odnosi na 14 dana, koji je period inkubacije, u toku kojeg se može pokazati da li se osoba zarazila u kontaktu sa prenosiocem virusa.

– Za sva tri prva osnovna klastera ti rokovi su istekli, te za prva dva možemo reći da su se ugasili i da od njih više nije bilo oboljelih, dok treći klaster ima posrednike posrednika – rekao je Radojičić za ATV. On je izrazio zadovoljstvo što je postignut cilj da ne dođe do eksplozivnog rasta, odnosno da se svi identifikovani kontakti osoba  iz trećeg klastera pokušaju kontrolisati, staviti u kućnu izolaciju i preduzeti potrebne mjere.

Radojičić je upozorio na dolazak novih osoba iz inostranstva, zbog čega su napravljeni novi karantini, koji bi mogli biti novi unosioci virusa.

– Sada imamo miješanje nekoliko klastera, u kojima se miješaju osobe iz Banjaluke sa osobama iz drugih opština – rekao je Radojičić. On je istakao značaj što u Banjaluci za mjesec dana nije bio nijedan smrtni slučaj, te ocijenio da je to rezultat oštrih mjera preduzetih u ovom gradu.

– Ima određen brojosoba sa težom kliničkom slikom. Nažalost, žena iz Ribnika je umrla, ali da sa 135 oboljelih u Banjaluci možemo biti zadovoljni u odnosu na sveukupnu situaciju – rekao je Radojičić. On je ukazao na značaj discipline i poštovanja mjera uz koje je jedino moguća kontrola cjelokupne situacije, te velike napore zdravstvenih radnika i mjere različitih nivoa vlasti.

– Građani u najvećem broju slučajeva poštuju donesene mjere, osim što vole da šetaju i da se druže. To je segment koji nas najviše zabrinjava, da sa lijepim vremenom ne dođe do povećanog broja zaraženih – rekao je Radojičić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO