Politika

GRADONAČELNIK PRIJEDORA POVODOM DANA REPUBLIKE “Zahvalnost osnivačima Srpske i svima koji su dali život za nju”

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović, u obraćanju na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske, odao je veliku zahvalnost osnivačima Republike Srpske koji su imali dovoljno vizije, istrajnosti, te intelektualne i duhovne snage da izdrže sve pritiske u stvaranju Srpske, ističući da njihova žrtva nikada ne smije da bude zaboravljena.

GRADONAČELNIK PRIJEDORA POVODOM DANA REPUBLIKE “Zahvalnost osnivačima Srpske i svima koji su dali život za nju”
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Ali, isto tako moramo pamtiti i žrtve desetina hiljada ljudi koji su svoje postojanje žrtvovali da bismo mi očuvali svoj identitet i svoje biće i suštinu. Ogromna žrtva koju su oni i njihove porodice podnijeli dokaz su državotvornog karaktera našeg naroda, to je temelj naše državnosti – poručio je Pavlović na svečanosti koja je večeras, zbog epidemioloških mjera, emitovana na lokalnoj televiziji.

On je naglasio da je svaka žrtva uzaludna ako se današnjoj djeci ne obezbijedi sigurnija i srećnija budućnost.

– Zavjet našoj generaciji je da u miru gradimo i razvijamo Republiku Srpsku, da od nje napravimo mjesto u kojem će svaki čovjek moći da živi, radi i razvija sebe i svoju porodicu – rekao je Pavlović.

On je podsjetio da je Republika Srpska u svojoj 29 godina dugoj istoriji pretrpjela mnogo toga.

– Od rata, sankcija, bombardovanja, tranzicije i svih nedaća koje su se nadvile nad nama, sada se suočavamo i sa pandemijom, ali za razliku od ovih nesreća od ranije, sada dijelimo sudbinu sa svim narodima i državama svijeta. Navikli smo da se borimo i opstajemo i u mnogo težim situacijama i siguran sam da ćemo prevazići i ovo zlo, te nastaviti putem kojim smo krenuli – rekao je Pavlović.

U umjetničkom dijelu akademije pod nazivom “Šta je nama Republika Srpska” učestvovali su glumci prijedorskog pozorišta Tatjana Binjaš-Batoz i Dean Batoz, a u muzičkom dijelu programa Milica Stijepić Ivić.

Obilježavanje Dana Republike Srpske biće nastavljeno sutra u 10 časova kada će biti položeni vijenci ispred spomenika “Za krst časni”.

Gradonačelnik Prijedora organizovaće u 12 časova u Gradskoj upravi prijem za zaslužne pojedince koji su se tokom godine istakli humanitarnim radom i hrabrošću u obavljanju redovnih poslova.