Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Gradonačelniku Brčkog u Skoplju uručeno priznanje „Globallocal“

Regioni
Autor:

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

U okviru 2. Svjetskog kongresa preduzetnika, koji se u Skoplju održava od 16. do 18. oktobra pod pokroviteljstvom Vlade Republike Makedonije, gradonačelniku Brčko distrikta BiH Siniši Miliću uručena je internacionalna nagrada i priznanje „Globallocal“, čime je Brčko distrikt BiH proglašen regionalnom zajednicom za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj preduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Evropi.

Iz Vlade Distrikta je saopšteno da je Brčko distriktu ovo priznanje  pripalo zbog pogodnosti koje nudi kao lokalna zajednica.

Naglašen je povoljan geografski položaj, značaj rijeke Save, multietnične sredine sa autonomnom zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću, dobro razvijena putna infrastruktura sa novoizgrađenom zaobilaznicom oko grada te značaj „Luke Brčko“.

Posebno su spomenute i podsticajne mjere za preduzetnike u smislu brojnih olakšica fiskalnog i nefiskalnog karaktera.

Gradonačelnik Milić izrazio je zahvalnost zbog činjenice što je Brčko izabrano među 36 najboljih gradova i zajednica Sjeverne Makedonije, Republike Srbije, Republike Hrvatske, Republike Slovenije i BiH te naglasio značaj učešća na jednom ovakvom kongresu.

– Ovakvi događaji podstiču dijalog i saradnju s ciljem kvalitetnijeg i bržeg povezivanja država i gradova s područja jugoistočne Evrope, ali i šire. Izuzetna je prilika da na stručnoj i naučnoj platformi otpočnemo raspravu preduzetnika, ekonomista, poslovnih ljudi, stručnjaka i političara o značaju preduzetništva za sveukupan društveni razvoj- rekao je Milić. Naglasio je značaj primjene Zakona o podsticaju u privredi u Brčkom i istakao da Distrikt od ostalih lokalnih zajednica izdvaja činjenica da je po osnovu raznih investicionih olakšica i podsticaja od početka primjene zakona do danas isplaćeno oko 50 miliona KM.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO