Društvo

Gradovi BiH opet na vrhu neslavne liste: Vazduh nikad zagađeniji, a nadležni ćute

Stanovnici glavnog grada BiH guše se u smogu, a Sarajevo je opet završilo na neslavnoj listi najzagađenijih gradova u svijetu.

Gradovi BiH opet na vrhu neslavne liste: Vazduh nikad zagađeniji, a nadležni ćute
FOTO: SAMIR JORDAMOVIC/ANADOLIJA

Osjetljive grupe

Sarajevo se juče nalazilo među prvih 10 najzagađenijih glavnih gradova u svijetu, a vazduh koji Sarajlije udišu je ocijenjen kao nezdrav, s indeksom od 164.

Međutim, Sarajevo nije jedini grad u Bosni i Hercegovini u kojem zvona odavno zvone na uzbunu. Vazduh je juče bio nezdrav i u Zvorniku, Tuzli, Sokocu, Goraždu i Bosanskom Novom, s vrijednostima indeksa kvaliteta iznad 150, podaci su mreže “AirVisual”.

Indeks kvaliteta vazduha u Banjaluci iznosio je 64 i spada u kategoriju umjereno zagađenog, a, kako je objavljeno u najvećem dijelu BiH, kvalitet vazduha juče ujutro bio je u kategoriji nezdravog za osjetljive grupe.

Pročitajte još

Procjene Evropske agencije za životnu sredinu su alarmantne i kažu da zagađenje zraka na zapadnom Balkanu uzrokuje prijevremenu smrt oko 30.000 ljudi godišnje.

Period zime

Anes Podić iz „Eko akcije“ kaže da ne iznenađuje to što smo vrlo često u vrhovima takvih lista, jer je u periodu zime količina zagađenja koje proizvodimo ogromna.

– Sarajevo je, definitivno, najzagađeniji glavni grad Evrope kada je kvalitet vazduha u pitanju. Nažalost, uzrok je u tome što vlasti u BiH – od lokalnog, preko entitetskog, do državnog nivoa – ne rade ama baš ništa na tome da bi taj problem riješile – smatra Podić.

Građanima ostaje da se nadaju stabilnom vremenu ove zime kako bi zagađenje bilo koliko-toliko smanjeno.

– Emisije zavise od vremena, prošle dvije zime smo relativno imali sreću pa nije bilo toliko kritično – kaže Podić, prenosi Dnevni Avaz.

Posljedice po zdravlje

S indeksom u rasponu od 151 do 200, vazduh je ocijenjen kao nezdrav, a njegove posljedice na zdravlje stanovnika su izražene. Moguća je pojava simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i dišnih organa, poput astme.

Preporučeno je smanjenje bilo kakve vrste aktivnosti plućnim i srčanim bolesnicima, trudnicama, djeci i starijim osobama.

Prihvati notifikacije