Banjaluka

Gradski menadžer o budžetu za narednu godinu: U gradskoj kasi predviđeno skoro DESET MILIONA KM VIŠE

Nacrtom budžeta grada za 2022. godinu, o kojem je završena rasprava na sjednici Skupštine grada, predložen je budžetski okvir u iznosu od 159,35 miliona KM.

Gradski menadžer o budžetu za narednu godinu: U gradskoj kasi predviđeno skoro DESET MILIONA KM VIŠE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tako su ukupna budžetska sredstva za 2022. godinu projektovana u iznosu od 159,35 miliona KM i veća su u odnosu na plan za 2021. godinu za 6,4 odsto ili za 9,6 miliona KM, što je rezultat povećanja prihoda i smanjenja zaduživanja i drugih rashoda.

Kako je kazao gradski menadžer Bojan Kresojević, za deset mjeseci mandata nova gradska administracija smanjila je dug za skoro deset miliona KM, imajući u vidu da je zaključno sa 31.12. 2020. godine ukupan dug Grada iznosio je 135,2 miliona KM, a stanje duga na dan 31.10.2021. godine iznosi 125,9 miliona KM.

Pročitajte još

– Iako je situacija nezahvalna jer će kreditni anuiteti porasti za oko tri miliona KM, a nema novih zaduženja, pa će tako za projekte biti na raspolaganju devet miliona KM manje, povećanjem prihoda za 15,3 miliona KM za narednu godinu planirane su nove investicije i nastavak realizacije pokrenutih, ali i brojne mjere i projekti u svim oblastima – poručio je Kresojević.

Gradski menadžer je istakao da se u okviru značajnih ulaganja, nalaze projekti: izgradnje Centralnog gradskog spomen obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, rekonstrukcija ulica Kralja Aleksandra I Karađorđevića, Prve kuljanske ulice, Šargovačke ulice, glavne ulice u Priječanima, zatim Ulice od Zmijanja Rajka, puta Bukvalek-Donja Kola-Dedić lokva-Subotica, kao i gradnja mosta u Česmi i u Kaluđericama, te nastavak izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže.

– Nacrt budžeta sadrži nastavak politike besplatnih udžbenika za osnovce od petog do devetog razreda, subvencije javnog prevoza za penzionere, subvencije za privatne predškolske ustanove u okviru projekta „0 djece na listama čekanja za vrtić“, a predviđena su i izdvajanja za besplatan javni prevoz za pojedine kategorije stanovništva, kao i za reformu javnog prevoza sa sveobuhvatnom studijom saobraćaja – kazao je Kresojević.

On je istakao da je predviđena i gradnja multifunkcionalnog sportskog centra Lauš sa takmičarskom atletskom stazom i stadionom, zatim gradnja dječijih igrališta, između ostalog u Motikama i Petrićevcu, izgradnja vidikovca na Banj brdu, te reciklažnog dvorišta, dodavši da su Nacrtom budžeta za narednu godinu uračunati i izdaci za nabavku opreme-projekat „Urbane tržnice“, zatim za izradu plana urbane mobilnosti, regulaciju rijeke Vrbanja u naselju Česma, kao i projekti urbane revitalizacije objekata.

Podsjećamo, pored navedenog, ovaj budžet karakteriše povećanje sredstava za sufinansiranje međunarodnih projekata, povećanje sredstava za grantove i transfere u kulturi, povećanje sredstava za omladinske organizacije i sl.

Obezbijeđena su i sredstva za provođenje drugih značajnih projekata, poput projekata podrške mjesnim zajednicama, izgradnja teretana u prirodi, nastavak izgradnje dajak pristaništa i drugo.

Takođe, obezbijeđeno je finansiranje sportskih i kulturnih aktivnosti i manifestacija, pomoći osjetljivim kategorijama stanovništva, ulaganja u privredne aktivnosti i mnoge druge oblasti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu