Politika

„Granična linija između entiteta NE POSTOJI“ Šta će na ovakvu formulaciju Pravobranilaštva Srpske reći Dodik

Već dugo se u Republici Srpskoj održavaju skupovi „Granica postoji“, političari se utrkuju da pričaju o granici, ali sudeći prema izvještaju Pravobranilaštva RS, na terenu je stvarnost ipak drugačija.

„Granična linija između entiteta NE POSTOJI“ Šta će na ovakvu formulaciju Pravobranilaštva Srpske reći Dodik
FOTO: SRNA

U izvještaju o radu te institucije za 2022. godinu jedno poglavlje je posvećeno postupcima izlaganja na javni uvid podataka o nepokretnostima i utvrđivanju prava na nepokretnostima.

Kao jedan od ključnih problema Pravobranilaštvo RS navodi taj što ne postoji granična linija između Srpske i FBiH.

– Nepostojanje granične linije između entiteta je složeno i kompleksno pitanje koje stvara probleme u radu – piše na strani 39. Izvještaja koji će se naći pred poslanicima na idućoj redovnoj sjednici Narodne skupštine.

Dalje se objašnjava da je Aneksom II na Dejtonski mirovni Sporazum zaključen Sporazum o graničnoj liniji između entiteta. Odredbom člana 1. navedenog Sporazuma je regulisano da će granica između FBiH i Republike Srpske (granična linija između entiteta), biti onakva kako je određeno na mapi dodatka.

Pročitajte još

– U članu 4. stav 3. Sporazuma je propisano da će stranke osnovati zajedničku komisiju, koja će se sastojati od jednakog broja predstavnika svake strane, da bi pripremile usaglašeni stručni dokument koji će sadržavati precizan opis granične linije između entiteta. Međuentitetska linija nije uspostavljena na terenu i sva nastojanja ovlaštenih institucija RS u tom pravcu su ostala bezuspješna – piše u dokumentu.

Kako kažu, zbog nedostatka međuentitetske linije, u postupcima izlaganja povjerenje se poklanja izjavi člana komisije za izlaganje geodetske struke, što dovodi do pokretanja znatnog broja sudskih postupaka.

Pravobranilac RS je Milimir Govedarica.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu