Sudbine

Granični policajci Envera opremili hranom i pićem: Beganović iz Austrije pješke ide ka Meki, ne smetaju mu niske temperature, a ni snijeg

Enver Beganović (52) prepješačiće 6.600 kilometara kako bi iz austrijskog Velsa, gdje živi, stigao do Mekke i obavio hadžiluk.

Granični policajci Envera opremili hranom i pićem:  Beganović iz Austrije pješke ide ka Meki, ne smetaju mu niske temperature, a ni snijeg
FOTO: N1/SCREENSHOT

Beganović kaže da je sam nacrtao rutu kretanja i da će mu do cilja trebati najmanje sedam mjeseci i sedam dana.

– Krenuo sam iz Velsa, nisam išao baš najkraćom rutom. Sam sam napravio plan putovanja i izabrao puteve, morao sam da se prilagođavam.

Proći ću kroz neke zemlje bivše Jugoslavije, svratio sam do Cazina gdje sam rođen, bio sam do Istre, posjetio sam svoju majku i rodbinu.

Pročitajte još

Proći ću kroz 12 država, krenuo sam iz Austrije, preko Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, sada sam u Srbiji, pa idem u Makedoniju, Bugarsku, Tursku, Irak i tako sve do Meke – kazao je Beganović za Anadoliju.

Dodaje da mu ne smetaju temperature koje su ispod nule, ali ni snijeg koji danima pada u ovom kraju Srbije.

Beganović kaže da se za ovaj poduhvat spremao pola godine i da dnevno prelazi od 35 do 60 kilometara, u zavisnosti od vremenskih uslova.

– Cilj mi je da do 15. juna stignem do Meke. Inspirisalo me je to što sam osjetio da sam se udaljio od vjere. Trebalo mi je malo više vremena za sebe, osjetio sam da bih svoj život trebalo da analiziram. Ovaj današnji način života je nametnut i ja sam se sve više osjećao udaljen od vjere. Moji roditelji su me učili da vjerujem i da se Bogu molim i da mu budem zahvalan – kazao je Beganović koji je rođen u Cazinu, ali više decenija živi u Austriji.

Nakon pređenih više od 1.600 kilometara puta, Enver je stigao u Novi Pazar, gdje su ga srdačno dočekali mnogi građani i gradonačelnik Nihat Biševac.

Enver je danas nastavio put, a na izlazu iz Srbije, granična policija te države opremila ga je hranom i pićem.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije