Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

GRČKI METEOROLOG NAKON RAZORNE OLUJE “Do sada nije bilo TAKVOG FENOMENA na Halkidikiju”

Svijet
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Nikada do sada nismo doživjeli takav fenomen na Halkidikiju u smislu njegovog obima i siline, dva veoma važna faktora, izjavio je danas profesor Eftimis Lekas grčkoj radio stanici Praktoreio 104,9 govoreći o razornoj oluji koja je zahvatila sjevernu Grčku u noći između srijede i četvrtka.

Kao stručnjak za upravljanje prirodnim katastrofama, Lekas je napomenuo da se svijet protivi “novim vrstama opasnosti” čije su varijable u velikoj mjeri nepoznate i da se moraju prilagoditi njihovoj sve češćoj pojavi, prenijela je Ana.

– Imamo sliku onoga što se desilo od prvog trenutka, ali analiziramo karakteristike fenomena i smatramo da je bio jedinstven – rekao je Lekas.

– Svaka pojava je u izvjesnoj mjeri jedinstvena, naravno, ali ono što nas iznenadi, što me je iznenadilo lično, je da se svaki put suočavamo sa novim vrstama opasnosti – istakao je on.

Kao primjer, on je naveo putovanje u Indoneziju prije šest mjeseci sa timom naučnika, kako bi proučili cunami koji se dogodio bez ikakvog prethodnog zemljotresa, nešto što nikada ranije nije bilo zapaženo.

. Moramo da zaboravimo stare strukture za vanredne situacije i sve što smo do sada znali. Moramo da se prilagodimo pojavi novih opasnosti čije dimenzije i karakteristike ne znamo, opasnostima koje će biti sve učestalije –  rekao je on i dodao da ćemo stalno imati veća područja zahvaćena snažnijim intenzitetom.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO