Politika

Grmuša: Uvesti carine od 300 ODSTO na proizvode iz Hrvatske zbog nuklearnog otpada

Član Glavnog odbora PDP, Milko Grmuša, izjavio je danas da Evropska unija u ovom trenutku nije u stanju da efikasno donosi odluke kojima bi zaštitila samu sebe, a kamoli zemlje zapadnog Balkana, te da je zbog toga neophodno da politički predstavnici Republike Srpske učine sve što je u njihovoj moći kako bi se onemogućilo odlaganje nuklearnog otpada u neposrednoj blizini Novog Grada i spriječila ekološka katastrofa u najavi.

Grmuša: Uvesti carine od 300 ODSTO na proizvode iz Hrvatske zbog nuklearnog otpada
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Sasvim je jasno da stara pravila više ne važe. Jezik koji današnji evropski političari razumiju očigledno je samo jezik sile. U tom smislu, mislim da politički predstavnici Republike Srpske na svim nivoima moraju da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se na uvoz hrvatskih proizvoda u BiH uvele carine od 300% – rekao je Grmuša.

Dodaje da, “ako su privremene institucije u Prištini mogle jednostrano da sruše CEFTA sporazum zbog internih političkih razmirica, bez bilo kakvih posljedica, onda Republika Srpska i BiH imaju puno pravo da učine sve što je u njihovoj objektivnoj moći kako bi spriječile pretvaranje Novog Grada i čitave sjeverozapadne Republike Srpske i BiH u Černobil”.

Jedini način

Prema njegovim riječima, ovo je jedini način da se hrvatska vlada urazumi i prestane sa huliganskim ponašanjem.

– BiH je prošle godine iz Hrvatske uvezla 3,13 milijarde КM, dok je njen izvoz u Hrvatsku iznosio 1,51 milijardu КM. Prema tome, jedini način da zaštitimo svoje ljude od hrvatske ekološke agresije jeste da Zagrebu godišnje oduzmemo čistih preko 820 miliona evra. Samo tako će da ih zaboli, a očigledno je da oni samo ovakav jezik razumiju. Poruka mora da bude oštra, jasna i beskompromisna: ako nam izvezete vaš radioaktivni otpad, više ništa nećete izvesti – zaključio je Grmuša.

Moramo pokazati karakter

On je dodao da svi predstavnici Republike Srpske, a posebno Narodna skupština, moraju ovaj put da pokažu karakter.

– Pelješki most nije srpski nacionalni interes. Zdravlje naših ljudi i dignitet zemlje jesu. Ako imamo kičmu, krajnje je vrijeme da je pokažemo – istakao je Grmuša.