Svijet

GRUPNO SILOVANJE U ZADRU Sudija koji je pustio osumnjičene silovatelje je dobio zaštitu

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković juče je, povodom događaja vezanih za postupak zbog grupnog silovanja koji se vodi na Županijskom sudu u Zadru, u kojem je žrtva maloljetnica, izjavio da je sudija Ivan Marković, koji je pustio osumnjičene da se brane sa slobode i time izazvao bijes javnosti, dobio ozbiljne prijetnje i da je za njega zatražena zaštita. Istovremeno nije pomenuo da li je maloljetna žrtva osumnjičenih silovatelja takođe dobila zaštitu.

GRUPNO SILOVANJE U ZADRU Sudija koji je pustio osumnjičene silovatelje je dobio zaštitu
FOTO: PROFIMEDIA

Ponekad mediji donose presudu bez da znaju sve činjenice. To nije dobro. Ovo je jedan poseban predmet koji je doveo do unezvijerenosti čitavog društva, ali to se reflektuje na žrtvu. I sudija koji je donio tu odluku primio je prijetnje i, koliko znam, za njega je zatražena zaštita, i to vrlo ozbiljne prijetnje. Moramo sačuvati mir i racionalnost – rekao je Bošnjaković na vanrednoj konferenciji za novinare.

Policija ne otkriva da li je žrtva dobila zaštitu

Indeks pokušao je da sazna da je li, osim sudije, zaštitu dobila i žrtva, ali policija je odgovorila da su postupci prema maloljetnicima tajni, pa nisu dali konkretan odgovor na pitanje da li je ona dobila zaštitu. Što se tiče sudije, iz zadarske PU su odgovorili kako mogu da potvrde da je PU zadarska primila krivičnu prijavu za krivično djelo pretnje te da je započela sa sprovođenjem uviđaja.

– Vezano za pitanje o pružanju fizičke zaštite žrtvama, obavještavamo da policija preduzima sve potrebne mjere i radnje, a temeljem procjene ugroženosti donosi odluke o opravdanosti primjene takvih mjera – odgovorili su Indeks u zadarskoj policiji te i dalje ostaje nepoznato jesu li procijenili da je žrtva u opasnosti i šta su preduzeli kako bi je zaštitili.

Žrtva živi u malom mjestu zajedno sa nekima od osumnjičenih

A da joj je zaštita potrebna, više je nego jasno jer su na slobodi sedmorica koji se sumnjiče da su je tokom godine dana više puta grupno silovali te ju je jedan i tukao, a neki od njih žive u istom mjestu kao i ona. Ne treba biti posebno mudar da se shvati rizik i činjenica da bi ponovno mogla biti u opasnosti, bez obzira na to što im je sud izrekao mjeru zabrane približavanja žrtvi.

Policija se pozvala na odredbe Zakona o sudovima za omladinu koji u članku 60. izričito navodi da su uviđaj i postupak prema maloljetniku tajni.

– No, najvažnije u ovom slučaju je voditi računa o zaštiti žrtve koja je ujedno i maloletna, zaštiti je od sekundarne viktimizacije i stigmatizacije okoline. Stoga apelujemo da u svom izvještavanju javnosti posebno vodite računa o žrtvi, odnosno izvještavate na posebno obazriv način – stoji u odgovoru PU zadarske.