Svijet

GUGL NA METI Trampova administracija tuži čuveni pretraživač

Trampova administracija je tužila Gugle juče, a u pitanju je najveći postupak protiv neke tehnološke kompanije u posljednje dvije decenije.

GUGL NA METI Trampova administracija tuži čuveni pretraživač
FOTO: OLIVER CONTRERAS/EPA

U svojoj optužnici Ministarstvo pravosuđa je iznijelo opsežne optužbe o tome da je Gugl ugušio konkurenciju kako bi zadržao svoju moćnu poziciju na tržištu za internetsko pretraživanje i oglašavanje.

Oni su targetirali niz međusobno povezanih Gugleovih radnji koje su navodno u cjelini štetile konkurenciji i spriječile rivale da dođu do značajnije publike.

Tužbi se uključilo pridružilo 11 saveznih država SAD-a, piše Avaz.

Iz Gugla su poručili da je tužba Ministarstva pravosuđa “duboko manjkava”.

– Ljudi koriste Gugl jer to odluče, a ne zato što su prisiljeni ili zato što ne mogu pronaći alternative – napisao je u postu na svom blogu Kent Volker, glavni pravni direktor Gugl “SVP Global Affairsa”.

On pojašnjava da bi ono što Trampova administracija želi postići unazadilo funkcionalnost pretraživanja kao i to da bi teško došlo do novog tehnološkog napretka u tom polju.

Ova tužba dolazi uoči predsjedničkih izbora u SAD-u, a nakon kongresnog izvještaja u kom se navodi da Gugl i drugi tehnološki giganti uživaju monopolsku moć i da su svoju dominaciju iskoristili na antikonkurentski način.