Svijet

Guteres pozvao SAD i Kinu na dijalog: Geopolitičke podjele podrivaju međunarodnu saradnju

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je danas SAD i Kinu na dijalog, upozoravajući na sve više podijeljen svijet.

Guteres pozvao SAD i Kinu na dijalog: Geopolitičke podjele podrivaju međunarodnu saradnju
FOTO: VALENTIN FLAURAUD/EPA

Bojim se da se naš svijet kreće prema dva različita seta ekonomskih, trgovinskih, finansijskih i tehnoloških pravila, dva različita pristupa u razvoju vještačke inteligencije – i na kraju dvije različite vojne i geopolitičke strategije – rekao je Guteres otvarajući godišnju Generalnu skupštinu UN.

On je dodao da je to recept za nevolje.

– Bilo bi daleko manje predvidivo od hladnog rata. Da bismo povratili povjerenje i ulili nadu, potrebna nam je saradnja. Potreban nam je dijalog. Potrebno nam je razumijevanje – istakao je Guteres.

On je naveo da podjele između dvije sile koče napore i u vezi sa drugim ključnim prioritetima, uključujući državne udare.

Od februara, vojska je preuzela kontrolu i u Mjanmaru i Gvineji, a avganistanska vlada koju podržava Zapad pala je pod udarom talibana.

– Vidimo nagli porast slučajeva preuzimanja vlasti silom. Sve su češći vojni udari, a nedostatak jedinstva međunarodne zajednice ne pomaže – rekao je Guteres.

On je ukazao da geopolitičke podjele podrivaju međunarodnu saradnju i ograničavaju kapacitete Savjeta bezbednosti za donošenje neophodnih odluka.

Na sjednici Generalne skupštine prvi put će govoriti američki predsjednik Džo Bajden, koji je rastuću i autoritarnu Kinu opisao kao najvažniji izazov 21. vijeka.

Kineski predsjednik Si Đinping će se, takođe, obratiti UN, ali putem video-veze, navodi AFP.

Prihvati notifikacije