Svijet

HAOS U LATINSKOJ AMERICI Desetak država potresaju nemiri kojima se NE NAZIRE KRAJ

Haos u Latinskoj Americi širi svoj obim. Već je desetak država u previranjima kojima se ne nazire ni kraj, ni ishod, piše Euractiv.

HAOS U LATINSKOJ AMERICI Desetak država potresaju nemiri kojima se NE NAZIRE KRAJ
FOTO: JUAN CARLOS TORREJON / EPA;

Dijelom je to jedna od globalnih posljedica finansijske krize između 2008. i 2016. godine, koja je porazbijala šeme i u bitno razvijenijim nacijama (Francuska bilježi godinu dana “žutih prsluka”, Velika Britanija tri godine ne uspijeva da riješi Bregzit, Italija baulja kroz uspon i pad populizma, itd.).

Još većim dijelom to je posljedica specifičnog stanja u Latinskoj Americi, gde je svjetska kriza zaoštrila tradicionalne razlike, opelješivši ionako siromašne. Da sve bude gore, ni vođe koje su izbile na površinu kao nada siromašnih i potlačenih uglavnom nisu odoljeli zovu korupcije i autoritarizma, ubivši tako ono nešto iluzija da put prema socijalnoj pravdi vodi kroz demokratske izbore.

Stvorena je tako kritična masa nezadovoljstva i depresije u većini država, pa je dovoljna i naizgled bezazlena kap da se apatija prelije u proteste i nerede koji ne prestaju ni kada se ukloni njihov neposredan povod (na primjer poskupljenje gradskog prevoza u Čileu).

Krvavi državni udar

Čile je izazvao veliku pažnju u Evropi, zbog dva razloga. Prvo, još nije zaboravljen krvavi državni udar koji je, nakon više od vijeka demokratskog uređenja, režirao nobelovac Henri Kisindžer, a sproveo general Augusto Pinoče. Taj udar je i u Evropi uverio tadašnje evrokomuniste da im nikada neće biti dopušteno da dođu na vlast demokratski. Drugo, u svoj Latinskoj Americi Čile je država s najvišim društvenim brutoproizvodom po glavi stanovnika, ali ni to nije dovoljno da za građane u donjoj polovini lanca ishrane.

Bilo je dovoljno poskupljenje karte za podzemnu željeznicu, pa da bukne Molotovljev koktel umiješan kroz 30 godina jačanja socijalnog nezadovoljstva i potencirane nejednakosti. Policajci su pobili više desetina protestanata, ne štedeći ni slučajne prolaznike, homoseksualce silovali pendrekom, a protestanti su uzvratili Molotovljevim koktelima.

Protest u Ekvadoru je buknuo kada je predsjednik Lenin Moreno ukinuo subvencije za gorivo. Naknadno ih je vratio, ali protesti nisu prestali.

FOTO: TANJUG/AP
FOTO: TANJUG/AP

Srušene nade

Bolivija je u fokusu, pošto je Evo Morales bio prisiljen na napusti predsjedničku funkciju i pobjegne u Meksiko, jer su i opozicija i Organizacija američkih država utvrdili da je prevarama osigurao pobjedu na nedavnim predsjedničkim izborima. Autoritarizmom je poništio nade izazvane kad je prije 13 godina izabran za predsjednika kao prvi Indijanac na tom položaju.

U Paragvaju traju masovni protesti protiv predsjednika Marija Abda. Povod je sporazum sa Brazilom o hidroelektrani Itaipu, koji građani smatraju nepatriotskim. Opozicija je pokrenula postupak opoziva predsjednika. Abdo je došao na vlast prije 7 godina kada je opozivom maknut dotadašnji predsjednik i bivši katolički biskup Fernando Lugo.

U Peruu je predsjednik Martin Vizkara raspustio Kongres zahtijevajući nove izbore. Uslijedile su demonstracije svuda po zemlji. On je došao na vlast prošle godine kao potpredsjednik, pošto je izabrani predsjednik Pablo Kučinski podnio ostavku zbog optužbi da ga je potkupio brazilski Odebreht S.A. (protagonista korupcijskog skandala otkrivene u aferi Lava Jato). Bivši predsjednik, Alan Garsija, ubio se u aprilu, dok je policija ulazila u njegov dom kako bi ga pritvorila.

Bankrot

Argentina je na izborima vratila na vlast peroniste. Predsjednik je Alberto Fernandez, a potpredsjednica bivša predsjednica Kristina Fernandez de Kirčner (tada je kao potpredsjednica naslijedila svog supruga Nestora Kirčnera). Zemlja je podijeljena, ponovo je insolventna i prijeti joj novi bankrot.

Brazil je, takođe, podijeljen. Predsjednik Žair Bolsonaro nije opravdao povjerenje desnice, na slobodu je pušten bivši predsjednik Lula da Silva, osuđen jer je takođe bio optužen da ga je potkupio Odebreht. Ispostavilo se da ni tužilac u njegovom procesu nije bio nepristrasan, jer je sada Bolsonarov ministar.

Venecuela je podjeljenija nego ikada, a Čavezov nasljednik Nikolas Maduro još je predsjednik, iako bi se prošle godine na njegov opstanak malo ko kladio, nakon neviđenog pritiska iz Vašingtona.

Kuba je i dalje između jednostranačkog socijalizma i povratka u obezvlašćeni kapitalizam.

Ukratko nijedan sistem se nije pokazao kao trajni recept za kontinet enormnih socijalnih razlika, zaključuje Euroactiv.

(Euractiv)