Svijet

Haos u školama u Hrvatskoj nakon ekskurzije u Španiji "Od 200 klinaca koji su izašli iz aviona ni jedan nije bio zdrav, pola njih ima koronu"

Roditelji maturanata iz Zagreba, Istre, Splita i Osijeka danima se masovno žale na društvenim mrežama da se veliki broj đaka vratio bolestan sa maturskog putovanja u Španiju.

Haos u školama u Hrvatskoj nakon ekskurzije u Španiji "Od 200 klinaca koji su izašli iz aviona ni jedan nije bio zdrav, pola njih ima koronu"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Većina prijavljenih simptoma kao što su groznica, kašalj, dijareja i povraćanje, a neki su bili pozitivni na kovid kod kuće. Zbog bolesti, neka odeljenja su školsku godinu počela sa manje od polovine učenika u školskim klupama.

– Prvi dan nastave bio je u srijedu, a đaci su se sa mature vratili u utorak. Tog dana prisustvovalo je svega 6-7 učenika, iako ih je u odjeljenju obično oko 25. Mnoga djeca, ali i pojedini nastavnici, vratili su se prehlađeni i zaraženi korona virusom – rekao je roditelj srednjoškolca.

Sin mu je ispričao kako su maturanti iz sva tri hrvatska grada išli u istu diskoteku. Kako je saznao Jutarnji list, družili su se u podrumskom klubu na obali španskog grada Kalelja. Neka djeca su se razboljela već na maturskoj večeri, a ostalima je pozlilo kada su se vratili kući.

Pročitajte još

Informaciju je potvrdio Nikola Dmitrović, direktor zagrebačkog Matematičko-informatičkog obrazovnog centar.

– Tačno je, ove godine primjetili smo osjetno povećanje broja učenika koji nakon povratka s maturskog putovanja u Španiju nisu prvu nedelju došli na nastavu. Posebno u dva razredna odjeljenja, a i neki profesori koji su bili s njima prijavili su da su bolesni – kaže Dmitrović.

On dodaje kako se svake godine nakon maturskih putovanja krajem avgusta određeni dio učenika razboli, ali nikad kao ove godine.

– Većinom je riječ o koroni, ali i različitim virozama, a do kraja prve nedelje, većina ih se vratila u školske klupe, zaključuje Dmitrović.

Putovanja o kojima je riječ organizovana su tako da se u Španiju putuje brodom, a vraća avionom, a jedan od izleta uključuje i posjetu Barseloni.

Otac jedne maturantkinje je napisao je kako je njegova kćerka završila u bolnici u Barseloni gdje je primila antibiotik iako su utvrdili da nema streptokoku ni koronavirus.

Troškove liječenja pokrili su Evropskom zdravstvenom iskaznicom, a agencija i roditelji pobrinuli su se za smještaj djevojke do povratka kući.

– Od 200 klinaca koji su izašli iz aviona ni jedan nije bio zdrav, cijeli razred je ostao kod kuće jer ih je polovina imala virozu, a druga polovina koronu – u komentaru je napisao otac.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije