Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“HARADINAJ SE OTEO KONTROLI” Bivši premijer privremenih prištinskih institucija oslanjao se na Britance

Politika
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Očekuje se da će ostavka premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja odblokirati pregovore Beograda i Prištine, kao i da će takse biti privremeno suspendovane, s obzirom na to da su pregovori već duže vrijeme blokirani zbog uvođenja taksi na kojima je insistirao Haradinaj.

Prema saznanjima Blica, Haradinaju je iz svih centara moći sugerisano da takse suspenduje, a problem je bio i to što je on bio izričiti protivnik bilo kakve korekcije granica i kompromisa između Beograda i Prištine.

– Haradinaj se oteo kontroli, čak i kada je o Amerikancima riječ. Apsolutno nije htio da sluša ničije sugestije. Takav agresivan stav i potezi koji su uslijedili, Beograd i Prištinu su vodili u stanje zamrznutog konflikta, koji prate sporadični incidenti na terenu –  kaže izvor Blica iz diplomatskih krugova u Prištini.

On dodaje da je Haradinaj odbijao čak i razgovore sa predsjednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem i predsjednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem.

U Prištini se spekuliše ko je Haradinaju dao zeleno svjetlo, a sa njim i garancije da takse i insistiranje na “cjelovitom, nezavisnom Kosovu” gura mjesecima, a kako se ispostavilo i do svoje optužnice, koja je, sudeći po Haradinajevom ponašanju prilikom saopštavanja ostavke, bilo neprijatno iznenađenje i šok za njega, piše list.

– Prema dostupnim podacima raznih službi, Haradinaj se oslanjao na Britance. To, međutim, ne znači i da su oni, mimo svih težnji Evrope i Amerike, agresivno insistirali na stavovima koje je Haradinaj propagirao – kaže diplomata iz Prištine za Blic.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO