Kultura

HARMONIZACIJA PRAVILA Sokoj domaćin skupa regionalnih autorskih organizacija

U organizaciji Sokoja kao domaćina, u srijedu, 27. aprila, biće u Beogradu održan sastanak regionalnih autorskih organizacija koje se bave kolektivnim ostvarivanjem autorskih muzičkih prava, a na temu razrješenja problema s takozvanim mješovitim djelima.

HARMONIZACIJA PRAVILA Sokoj domaćin skupa regionalnih autorskih organizacija
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Cilj koji se želi postići je harmonizacija pravila i jednako klasifikovanje autorskih djela u svim kolektivnim organizacijama u regiji.

Direktor Sokoja, Dejan Manojlović, ističe da je na Cisacovom BTC (tehnički komitet) u Nici u aprilu 2019. godine osnovana radna grupa za mješovita djela u koju su izabrani predstavnici Sokoja (Srbija), HDS ZAMP (Hrvatska), SACEM (Francuska), AUTODIA (Grčka) i SAZAS (Slovenija).

Ideja je da se usaglase uloge autora muzičkih djela (kompozitor, tekstopisac i aranžer) u dijelu njihovog procentualnog udjela u pravima na djelu, odnosno u raspodjeli naknade koja se odnosi na to djelo, jer različiti udjeli po organizacijama prave određene probleme, kada je u pitanju razmjena prikupljenih sredstava.

Radna grupa kolektivnih organizacija iz regiona, u sastavu Janica Novačić Bošnjak i Smiljana Klein (HDS ZAMP – Hrvatska), Boris Gilijanović (PAM – Crna Gora), Aleš Kozina (SAZAS – Slovenija), Antoneta Tokovska Kotevska (ZAMP – Sjeverna Makedonija) i Srećko Barbarič iz Sokoja, kao vođa grupe, nastaviće rad na sastanku u Beogradu i pokušati da na najbolji mogući način nastave rad na razrješenju ovog problema, koji je na određeni način prekinut zbog pandemije kovid-19.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu