Društvo

Heroji modernog doba: U UKC Srpske prvi put izvedeno video-asistirano odstranjenje urođene anomalije crijeva (FOTO)

Hirurški tim Klinike za dječiju hirurgiju na čelu sa ljekarom Aleksandrom Brkovićem prvi put je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci izveo poštedno, video-asistirano odstranjenje urođene anomalije crijeva koja se naziva Mekelov divertikulum kod dvoipogodišnjeg dječaka.

Doktori u operacionoj sali
FOTO: UKC RS

Iz UKC je saopšteno da laparoskopski asistirana resekcija Mekelovog divertikuluma ima brojne benefite za pacijenta operacija traje kraće, izbjegavaju se veliki i bolni hirurški rezovi na stomaku, manji je postoperativni bol, ranije se izlazi iz bolnice, a oporavak je mnogo brži.

🟣 Hirurški tim Klinike za dječiju hirurgiju na čelu sa dr Aleksandrom Brkovićem, po prvi put u UKC Republike Srpske…

Posted by Univerzitetski Klinički centar Republike Srpske on Thursday, April 13, 2023

U saopštenju se navodi da je ovaj pionirski poduhvat Klinike za dječiju hirurgiju izveden kod dječaka koji se javio na gastroenterološku obradu zbog pojave svježe krvi u stolici.

Pročitajte još

Operacija je izvedena dijelom laparoskopski kada je anomalni dio crijeva izveden na rez na pupku, a zatim je urađeno odstranjivanje anomalije i uspostavljanje kontinuiteta crijeva.

– Operativni i postoperativni tok protekli su uredno. Patološki je potvrđen Mekelov divertikulum. Dječak se nakon mjesec dana od operacije osjeća dobro i uživa u svakodnevnim aktivnostima naglašavaju iz UKC.

U saopštenju se navodi da ovaj patološki entitet predstavlja zaostajanje primitivnog crijevnog kanala, da je prisutan u oko dva odsto svjetske populacije, te se u određenom procentu može manifestovati tokom života.

Najčešće životno doba u kojem se manifestuje je oko dvije do tri godine života.

– Tipična manifestacija je pojava krvi u stolici i bola u stomaku. Krvarenje može biti masivno i životno ugrožavajuće, te je prouzrokovano aktivacijom ektopične sluznice želuca ili pankreasa, čije enzimsko dejstvo dovodi do oštećenja sluznice tankog crijeva – pojašnjava se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da inicijalni tretman zahtijeva hospitalizaciju i gastroenterološku obradu, koja može da podrazumijeva gastroskopiju, kolonoskopiju, te kada se isključe drugi potencijalni uzroci gastrointestinalnog krvarenja sprovođenje scintigrafskog ispitivanja.

Novije smjernice u dijagnostikovanju i liječenju ovog urođenog patološkog entiteta, kao metodu izbora preporučuju primjenu laparoskopske eksploracije koja ujedno može biti kako dijagnostička, tako i terapijska/hirurška metoda.

Iz UKC su posebnu zahvalnost uputili timu instrumentarki, asistenata i anesteziologa, kao i doc. dr sc. med. Blagoju Grujiću koji je nesebično savjetovao i pomogao tokom operativnog zahvata.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije