Biznis

HILJADE PUTNIKA U PROBLEMU Evropu tokom ljeta očekuju brojni štrajkovi u avio-saobraćaju

Turistička sezona u Evropi je u punom jeku, ali tokom ljeta se očekuju i štrajkovi zaposlenih u avio-saobraćaju koji bi mogli da poremete planove putnika.

putnički avion
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Agencija Rojters je napravila listu najavljenih protesta avio-kompanija i zaposlenih na aerodromima, naglasivši da će slaba tačka ovog ljeta vjerovatno biti potencijalni štrajk zaposlenih u kontroli vazdušnog saobraćaja Eurokontrol.

U Belgiji će 15. i 16. jula štrajkovati piloti avio-kompanije Rajaner, što bi moglo da utiče na oko 140 letova sa Aerodroma Šarloa.

Avio-kompanija IziDžet je smanjila broj letova u Velikoj Britaniji za dva odsto, što je uticalo na planove 180.000 putnika, pošto se pribojava problema u kontroli vazdušnog saobraćaja širom Evrope.

Britanci moraju da računaju i na štrajk osoblja na Aerodromu Birningem, koji će početi 18. jula.

U Francuskoj periodično protestuju zaposleni u kontroli vazdušnog saobraćaja (ATC) zbog planova predsjednika ove zemlje Emanuela Makrona da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju.

Pročitajte još

Protesti neće zaobići ni Italiju, pošto je nekoliko sindikata pozvalo na veliki nacionalni štrajk zaposlenih na aerodromima, koji će se održati 15. jula između 10 i 18 časova, u vezi sa pregovorima o novom kolektivnom ugovoru.

Pregovori će se nastaviti sljedeće nedjelje, najavio je italijanski ministar saobraćaja Mateo Salvini.

Portugaliju između 21. i 25. jula očekuje štrajk osoblja u avionima, a zbog toga je IziDžet već otkazao 350 letova, saopštio je lokalni sindikat SNPVAC.

Ovo je treći štrajk ovog sindikata od početka godine.

U Španiji, piloti avio-kompanije Iberija Regional Er Nostrum su od 6. juna u štrajku, što bi moglo da utiče na neke letove.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije