Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

HITNA ISTRAGA Iran tvrdi da je preuzeo britanski naftni tanker kod Hormuškog moreuza

Svijet
Autor:

Foto: Abir Sultan/EPA

Naftni tanker naziva Stena Impero pod zastavom Velike Britanije preuzela je iranska revolucionarna garda, javljaju iranski mediji. Vlasnici broda koji je putovao za Saudijsku Arabiju, kažu da nisu bili u mogućnosti kontaktirati brod.

Na brodu su 23 osobe, a navodno su mu prišli neidentifikovani mali brodovi i helikopter prilikom tranzita preko Hormuškog moreuza.

– Trenutno nismo u mogućnosti da kontaktiramo brod koji se kreće prema sjeveru Irana – izjavili su vlasnici, transportna kompanija Stena Bulk i brodski menadžeri iz Northern Marine.

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova kaže da razmatra sve izvještaje po hitnom postupku.

Revolucionarna garda Irana izdala je saopštenje u kojem se navodi da su zauzeli Stena Impero, navodeći međunarodno pomorsko pravo za njihovu akciju.

Podsjećanja radi, Iran je juče zaplijenio inostrani tanker s 12 članova posade pod optužbom za krijumčarenje nafte u Perzijskom zaljevu.

Naime, ova zapljena dolazi u vrijeme napetosti između SAD i Irana zbog nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila, i nakon što je prošlog vikenda tanker sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nestao u iranskim nacionalnim vodama.

(Klix)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO