Banjaluka

Hladan tuš za zajednice etažnih vlasnika: Do nove fasade BEZ NOVCA iz gradske kase

Zajednice etažnih vlasnika, ove godine, neće moći da računaju na pomoć Grada Banjaluka kod sanacije fasada, kao što je to ranije bio slučaj.

Hladan tuš za zajednice etažnih vlasnika: Do nove fasade BEZ NOVCA iz gradske kase
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

U pitanju je vid pomoći grada koji je u prethodnom periodu omogućavao stanarima da konkurišu za ovu podrške putem javnog poziva. Posljednje informacije pokazuju da ove godine, kao ni lani, to neće biti moguće.  Planirana su sredstva samo da se pokriju zaostaci iz prethodnog perioda, ali nema novca, bar u ovom momentu, za nova ulaganja ove vrste.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove poručuju da je relizacija ovog projekta u prethodnom periodu bila suočena s dosta poteškoća. 

– U 2019. je raspisan javni poziv za sanaciju fasada u saradnji sa ZEV. Na javnom pozivu je izabrano šest zgrada i u 2020. godini su potpisani ugovori s njima. Nakon toga smo raspisali tender za izbor izvođača radova – rekli su u odjeljenju.

Problemi

Dodaju da su upravo tu počeli prvi problemi.

– Prva javna nabavka je poništena, jer se niko nije javio. U istoj godini ponovili smo javni poziv i opet nije bilo prijavljenih za ovaj posao, tako da smo bili prinuđeni da ponovo poništimo tender. Nakon toga smo se pripremili da objavimo treći javni poziv, ali nastala je situacija izazvana virusom korona i od tog projekta se odustalo – poručili su iz ovog odjeljenja.

FOTO: S. PAŠALIĆ/ RAS SRBIJA
FOTO: S. PAŠALIĆ/ RAS SRBIJA

Naveli su da su Nacrtom budžeta za 2021. godinu planirana sredstva za projekte jačanja energetske efikasnosti uz učešće ZEV u iznosu od 180.000 KM.

– Pošto imamo izabrane ZEV, mi idemo u dalju relizaciju projekta s njima; sredstva koja su planirana na gore navedenoj stavci se odnose na njih. Nećemo objavljivati novi javni poziv dok se javni poziv iz 2019. godine ne riješi. Tek kada njih riješimo, pod uslovom da se obezbijede dodatna sredstva, možemo ići u realizaciju nekog drugog projekta – poručili su iz ovog odjeljenja.

Troškovi

Naglašavaju da postoji jako veliki interes iz ZEV za podršku ove vrste.

Pročitajte još

– Jako je veliki broj ZEV koji se obraćaju zahtjevima u kojima traže pomoć ne samo za fasade, već i za sanaciju krovova, jer nemaju dovoljno sredstva da sami riješe taj problem – naveli su u odjeljenju.

Da postoji veliki interes za ovaj vid podrške pokazuje i podatak da se na zadnji javni poziv prijavilo više od 20 ZEV. Jedan od uslova koji je sigurno primamljiv je taj da stanari zgrade trebaju obezbijediti minimalno 30 odsto potrebnih sredstva za obnovu fasade, a Grad ostatak. To značajno olakšava stanarima da obezbijede sredstva za investicije koje zahtijevaju i nekoliko desetina hiljada maraka.

U nedostatku ovog, ali i sličnih vidova pomoći, stanari zgrada u Banjaluci ovo pitanje moraju riješiti u privatnoj režiji, uz dogovor i dugotrajno planiranje.

Investicija

Dragana Milošević, koja živi u zgradi iz ulice Kosovke djevojke na Starčevici, poručuje da ona i njene komšije već godinama skupljaju sredstva za ovaku investiciju, koja u njihovom slučaju zahtijeva oko 30.000 KM. 

– Uskoro trebamo imati zajednički sastanak na kojem ćemo dogovoriti na koji način će ići realizacija radova – poručuje ona. 

Slične priče se mogu čuti i od stanara zgrada koji se nalaze u drugim naseljima.

– Mi smo prije nekoliko godina morali zamijeniti dio fasade na jednoj strani zgrade. Komadi su počeli otpadati i u stanovima. koji se nalaze na toj strani, već se počela pojavljivati vlaga – poručio je stanar zgrade na Kočićevom vijencu Goran S. i dodao da su za te radove duže vrijeme morali skupljati sredstva.

Popravak liftova

Pored sanacija fasada, za veliki broj stambenih zgrada problema predstavlja i održavanje liftova.

Lani su bila predviđena određena sredstva za pomoć ZEV u sanaciji liftova, ali u Nacrtu ovogodišnjeg budžeta tog novca nema.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu