Magazin

Hladniji dani skrivaju zamku za vozače: Znate li koliko često treba prati automobil zimi

Hladno i vlažno vrijeme nije najbolje vrijeme za pranje automobila, ali to ne znači da mu ne biste trebali pokloniti malo pažnje u hladnijim mjesecima.

Hladniji dani skrivaju zamku za vozače: Znate li koliko često treba prati automobil zimi
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Redovno održavanje vitalnih dijelova automobila poput promjene ulja, provjere tečnosti i filtera vazduha, ali i redovno pranje automobila čuvaće vrijednost vašeg ljubimca.

Prema savjetima njemačkog ADAC (njemački automobilski klub), u zimskim mjesecima automobil treba prati jednako često kao i u ljetnjim. Dakle, perite ga prema vlastitoj percepciji čistoće, odnosno kada imate osjećaj da je vrijeme za pranje.

Iako se nameće teza da je automobil zbog mokrih puteva i soli zimi skloniji koroziji, to je istina samo u slučaju već prethodno oštećenih dijelova. Novi i očuvani automobili bez problema odbijaju napade prljavštine.

Postoji li opasnost od pranja automobila zimi?

Da, postoji, posebno pri ekstremnim temperaturama od minus 10 i niže, jer tada topla voda „udara“ u dijelove automobila koji su upravo bili izloženi ledenoj hladnoći. Iako gumenim i plastičnim dijelovima neće biti ništa, prethodno oštećene ili ponovo ofarbane lakirane površine mogle bi stradati.

I za kraj, važna preporuka vozačima: prije ulaska u auto-praonicu uklonite sve ostatke snijega i leda jer ih četke mogu povući poput brus-papira preko karoserije i napraviti vidljivu štetu, prenosi Krstarica.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu